Padlizsán stir fry japán módra: percek alatt kész a könnyed ebéd
A padlizsánt különleges, ázsiai hozzávalók dobják fel, a stir fry technikának köszönhetően pedig percek alatt elkészül.
A padlizsán egy nagyon sokoldalú alapanyag, és többre hivatott a szezonális padlizsánkrémnél vagy grillezett padlizsánnál. Ebben a közel-keleti ihletésű zöldségraguban is ő a főszereplő, mellé pedig csicseriborsó is kerül: a kettő együtt pedig egy igazán tápláló, fehérjedús fogást eredményez.
Fűszerek terén a fokhagyma, a kömény, a menta, az őrölt és a friss koriander dominál – utóbbit akár petrezselyemre is cserélheted, ha épp nem tudod beszerezni –, mindez pedig egy sűrű paradicsomos szószban úszik.
A padlizsánokat mossuk meg, töröljük szárazra, vágjuk le a száraikat, és hosszában vágjuk negyedekbe. Az így kapott hasábokat vágjuk 1 cm vastag szeletekre.
Egy nagyobb serpenyőben hevítsük fel az olaj felét, és minden oldalon pirítsuk le benne a palizsándarabokat kb. 8-10 perc alatt. Akkor jó, ha szép aranybarnák és majdnem puhák. Szedjük tányérra, és tegyük félre.
Ugyanabban a serpenyőben az olaj másik felén dinszteljük üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát és paradicsompasztát, és együtt is pirítsuk őket további 1 percig. Adjuk hozzá a konzerves paradicsomot, az alaplevet (vagy vizet), a fűszereket és a csicseriborsót, és közepes hőfokon, fedő alatt főzzük 10 percig.
Adjuk hozzá a padlizsánt, főzzük további 3-4 percig, majd vegyük le a tűzről, és keverjük bele a joghurtot, a petrezselymet (vagy koriandert) és a mentát. Párolt rizzsel fogyasszuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu