Mamaféle őszibarackbefőtt: a gyümölcs hónapok múlva is ropogós marad
A nyár kedvenc gyümölcseinek édes zamatát télen is élvezhetjük, ha időt szánunk rá - lekvárok, szörpök vagy befőttek formájában tehetjük el őket.
Tombol a nyár, élvezzük a szezon csodás gyümölcseit, aki pedig teheti, a holnapra is gondol és feltölti a kamrapolcot minden földi jóval. Ilyenkor nagy kedvenc a cseresznye, amiből lekvár és befőtt is készülhet az őszi, téli szezonra.
A cseresznye- vagy a meggykompót kapcsán vita tárgya, hogy maggal vagy nélküle készüljön. Én jobban szeretem mag nélkül eltenni, mert úgy sokkal kényelmesebben lehet használni. Ha azonban a nagymamák véleményére lennél kíváncsi, ők biztos, hogy maggal tennék el, mivel a mag hozzájárul ahhoz, hogy a gyümölcs megőrizze roppanós állagát.
Az alábbi cseresznye pálinkát is kap a nyakába, amely mellé fahéj is kerül, de helyette szegfűszeg is használható. Ha attól tartasz, hogy megromlik a téli szezonra a kompót, akkor minden üvegbe tegyél egy késhegynyi tartósítószert, így biztos, hogy sokáig eláll a finomság!
A gyümölcsöt magozzuk ki és mossuk meg. (Aki szeretné, maggal együtt is elteheti!)
A citromot mossuk meg és karikázzuk fel.
A vizet tegyük fel forrni a cukorral és a citromkarikákkal együtt. Mikor elolvadt a cukor, keverjük hozzá a fahéjat és a cseresznyepálinkát, majd húzzuk le a tűzről.
A megmosott cseresznyéket adagoljuk tiszta üvegbe (5 db 200 ml-es), majd töltsünk rá annyit az elkészített folyadékból, amennyi ellepi. A betöltött üvegre csavarjuk rá a fedelét, majd állítsuk a feje tetejére 5 percre, azután száraz, hűvös helyen tároljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu