Paradicsomos tészta őszi kivitelben: ajvár kerül a sűrű szószba

Paradicsomos-ajvaros-teszta-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Különleges ízű, mégis egyszerűen készülő tésztaételt tehetsz az asztalra, amelyben a házi paradicsomszósz és az ajvár a főszereplők.

Ha szereted a paradicsomszószt és az ajvárt, akkor a kettő keverékét is kedvelni fogod. A szósz egyszerűen készül: nem sokban tér el a hagyományos olasz paradicsomszósztól, hiszen az alapja ennek is a paradicsompüré, a fokhagyma és az olasz fűszerkeverék, azonban egy csavar is kerül bele, ami nem más, mint a kissé füstös ajvár.

Ezáltal egészen karakteres ízt kap a tészta, amely könnyed ebéd vagy vacsora is lehet. Ha házilag készíted az ajvárt is, akkor fontos, hogy a felhasznált zöldségeket lehetőleg tűzön vagy parázson süsd, mert csak akkor kapja meg a kence a rá jellemző füstös aromát.

Paradicsomos-ajváros tészta

Paradicsomos-ajvaros-teszta

Hozzávalók 4 személyre

  • 300 g farfalle vagy más száraztészta
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 kisebb fej vöröshagyma apróra vágva
  • 5 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 250 ml paradicsompüré (passata)
  • 0.5 tk
  • 0.25 tk bors
  • 1.5 tk kakukkfű
  • 1 tk cukor
  • 2 ek ajvár
  • 1 csokor bazsalikom apróra vágva
Recept idők

Elkészítés:

A tésztát főzzük ki enyhén sós vízben a csomagoláson szereplő leírás szerint, szűrjük le, majd tegyük félre.

Közben az olívaolajon dinszteljük üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és együtt is pirítsuk őket 1 percig. Öntsük fel a paradicsompürével, sózzuk, borsozzuk, ízesítsük a kakukkfűvel és kevés cukorral, és közepes hőfokon hagyjuk 2-3 percig rotyogni.

Adjuk hozzá az ajvárt és a friss bazsalikomot, és öntsük a tésztára. Alaposan forgassuk össze, és azonnal fogyasszuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük