Paradicsomos tészta őszi kivitelben: ajvár kerül a sűrű szószba
Különleges ízű, mégis egyszerűen készülő tésztaételt tehetsz az asztalra, amelyben a házi paradicsomszósz és az ajvár a főszereplők.
Ha szereted a paradicsomszószt és az ajvárt, akkor a kettő keverékét is kedvelni fogod. A szósz egyszerűen készül: nem sokban tér el a hagyományos olasz paradicsomszósztól, hiszen az alapja ennek is a paradicsompüré, a fokhagyma és az olasz fűszerkeverék, azonban egy csavar is kerül bele, ami nem más, mint a kissé füstös ajvár.
Ezáltal egészen karakteres ízt kap a tészta, amely könnyed ebéd vagy vacsora is lehet. Ha házilag készíted az ajvárt is, akkor fontos, hogy a felhasznált zöldségeket lehetőleg tűzön vagy parázson süsd, mert csak akkor kapja meg a kence a rá jellemző füstös aromát.
Paradicsomos-ajváros tészta
Hozzávalók 4 személyre
- 300 g farfalle vagy más száraztészta
- 1 ek olívaolaj
- 1 kisebb fej vöröshagyma apróra vágva
- 5 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 250 ml paradicsompüré (passata)
- 0.5 tk só
- 0.25 tk bors
- 1.5 tk kakukkfű
- 1 tk cukor
- 2 ek ajvár
- 1 csokor bazsalikom apróra vágva
Elkészítés:
A tésztát főzzük ki enyhén sós vízben a csomagoláson szereplő leírás szerint, szűrjük le, majd tegyük félre.
Közben az olívaolajon dinszteljük üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és együtt is pirítsuk őket 1 percig. Öntsük fel a paradicsompürével, sózzuk, borsozzuk, ízesítsük a kakukkfűvel és kevés cukorral, és közepes hőfokon hagyjuk 2-3 percig rotyogni.
Adjuk hozzá az ajvárt és a friss bazsalikomot, és öntsük a tésztára. Alaposan forgassuk össze, és azonnal fogyasszuk.
-
2024-04-26 07:32:01
-
2024-04-25 08:32:01
-
2024-04-23 10:16:03
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!