
Kalotaszegi töltött paprika: a sütőben érnek össze az ízek
Kalotaszeg híres a hímzéséről, a jellegzetes népviseletéről és a töltött paprikáról, amit sütőbe tolva készítenek el.
A töltött paprikát a legtöbb nemzet étlapján megtalálhatod, készítik a törökök, mexikóiak és mi, magyarok is. A töltött paprika magyarosan, paradicsomos mártásban fő puhára, de többféle izgalmas recept szerint is kipróbálhatod, hisz ahány ház, annyiféle változat. Mi most alakítottunk kicsit a hagyományos recepten, és kaporral bolondítottuk.
Ha további izgalmakat csempésznél az ételbe, akkor rizs helyett bulgurt keverj a darált húshoz. A darálthoz kerülhet még reszelt sárgarépa és cukkini, így még szaftosabb és ízletesebb a töltött paprika. Ha pedig a kapros vonalat erősítenéd, akkor tálalásnál kaporral összekevert tejfölt is kínálj a töltések mellé, na meg friss, ropogós kenyeret, hisz ezt az ételt bátran tunkolhatod.
A paprikát mossuk meg, csumázzuk ki.
A hagymát tisztítsuk meg, és vágjuk finomra, majd kevés olajon dinszteljük üvegesre, ezután keverjük hozzá a fűszerpaprikát.
A darált húst tegyük keverőtálba, és adjuk hozzá a dinsztelt hagymát, sót, borsot, fokhagymát, kaprot, rizst és a tojást, majd dolgozzuk össze a masszát.
A tölteléket töltsük a paprikába, a maradékból pedig formázzunk tetszés szerint gombócokat.
Vegyünk elő egy méreteseb lábast, és forrósítsunk benne olajat, majd keverjük hozzá a lisztet, és amikor zsemleszíne lesz, adjuk hozzá a paradicsomlevet.
A paradicsomos levet fűszerezzük sóval, borssal, cukorral, és adjuk még hozzá a kaprot és a zeller zöldjét, utána helyezzük bele a töltött paprikákat és a gombócokat.
A töltött paprikát lassú tűzön főzzük addig, amíg a paprika és a töltelék is megpuhul (40-50 perc).
Fotó: Getty Images
@sobors.hu