Mamaféle töltött paprika: a régi kedvenc eteti magát, olyan finom
A régi kedvenc sűrű paradicsomos mártásban készül, jellegzetes zamatát a zellertől kapja.
Töltött paprikát az év bármely szakában lehet főzni, de ősszel, amikor beköszönt a hűvös idő, különösen jólesik. A finom étel nemcsak hazánkban ismert, más nemzetek, például a törökök is előszeretettel készítik a saját receptjük szerint. A magyar konyhában is többféle változat ismert, tájegységenként és háztartásonként máshogy kínálják.
A kalotaszegi töltött paprika lényege, hogy a sütőben érnek össze az ízek, de itt is többféle változat ismert: én zellert teszek bele, de sokan kaporral bolondítják meg. Az én töltött paprikámba mindig kerül rizs, így ebbe a receptbe is, ám sokan kihagyják belőle.
A paradicsomszósz hígabb, levesesebb, ha picit sűrűbben készítenéd, akkor érdemes a hagymához lisztet is keverni. A szószt mindig kóstold meg, így a saját szájízed szerint tudod fűszerezni. Van, aki édesen szereti, ezért a cukor mennyiségét bátran emeld meg, ha neked úgy tetszik.
A paprikákat mossuk meg és csumázzuk ki.
Töltelék:
A megtisztított hagymát vágjuk finomra, majd kevés olajon dinszteljük üvegesre, ezután keverjük hozzá a fűszerpaprikát.
A darált húshoz keverjük hozzá a rizst, tojást, sót, borsot és a dinsztelt hagymát. Ezt a tölteléket töltsük az előkészített paprikákba.
Paradicsommártás:
A hegyes erős paprikát és a paradicsomot mossuk meg és kockázzuk fel.
A zeller zöldjét mossuk meg.
A hagymát vágjuk finomra, majd kevés olajon kezdjük el dinsztelni, ezután keverjük hozzá a fűszerpaprikát és az előkészített hegyes erős paprikát és a paradicsomot. A zöldségeket kicsit pároljuk, majd öntsük fel az alaplével és a paradicsompassatával. Ezután adjuk hozzá a zeller zöldjét, cukrot, sót és borsot. A szószt főzzük rottyanásig, majd botmixerrel turmixoljuk le.
A töltött paprikákat helyezzük magas falú hőálló edénybe (jénai), majd öntsük rá a paradicsomos mártást.
A töltött paprikát toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 35-45 perc alatt süssük készre.
Az elkészült töltött paprikát friss kenyérrel és tejföllel leöntve kínáljuk.
Fotó és videó: Botos Claudia/Sóbors