
Krémes rakott karfiol csirkemellel: selymes besamel és pirult sajt borítja

Az egytepsis fogás mutatós és nagyon finom. A csirkehús a sajtos mártásban puhul, így ízletes és kellemesen omlós lesz a hús.
A csirkemellet sütőben is el lehet készíteni, ne félj, nem lesz száraz a hús! A szeletekre sajtmártás kerül, ettől lesz igazán puha és szaftos a hús.
Így lesz még finomabb!
A mártás fűszerezésével érdemes merésznek lenni. A receptben szerecsendió teszi különlegessé, de helyette reszelt fokhagymát és rozmaringot is használhatsz. Ha maradnál a szerecsendiónál, akkor karakteresebb sajtokat használj. A legjobb, ha zsírosabb fajtát választasz, de ha ízben is adnál hozzá pluszt, akkor kétféle sajttal dolgozz, az egyik legyen füstölt, mely remekül érezteti magát a fogásban.
-
2023-06-04 08:36:01
-
2023-05-14 11:08:01
-
2023-04-23 11:08:02
Rakott karfiol csirkemellel

Hozzávalók 4 személyre
- 1 fej karfiol
- só ízlés szerint
- 80 dkg csirkemell
- bors ízlés szerint
- kevés olaj
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál liszt
- 3 dl tej
- 1 késhegynyi szerecsendió
- 15 dkg reszelt sajt (a mártásba)
- 10 dkg reszelt sajt a tetejére
Elkészítés:
A karfiolt szedjük rózsáira, és sós, lobogó vízben 8 perc alatt főzzük roppanósra.
A húst szeleteljük tetszés szerint, ha szeretnénk, picit klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. Ezután egy kevés olajat hevítsünk egy serpenyőben, majd a hússzeleteket mindkét oldalán süssük 2-3 percig.
A hússzeleteket helyezzük olajjal kikent tepsibe vagy jénaiba.
Egy magas falú lábasban a vajat olvasszuk fel, majd dobjuk rá a lisztet, kicsit futtassuk meg, majd öntsük rá a tejet, és keverjük csomómentesre. A mártást fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, és főzzük sűrűre.
A kész mártást vegyük le a tűzhelyről, és keverjük hozzá a reszelt sajtot.
A mártásból egy keveset öntsünk a húsra, majd helyezzük rá a karfiolrózsákat, és öntsük rá a maradék mártást, végül pedig szórjuk meg reszelt sajttal.
A csirkés rakottast toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük szép aranybarnára.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!