Krémes rakott karfiol csirkemellel: selymes besamel és pirult sajt borítja

Rakott karfiol csirkemellel cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az egytepsis fogás mutatós és nagyon finom. A csirkehús a sajtos mártásban puhul, így ízletes és kellemesen omlós lesz a hús.

A csirkemellet sütőben is el lehet készíteni, ne félj, nem lesz száraz a hús! A szeletekre sajtmártás kerül, ettől lesz igazán puha és szaftos a hús.

Így lesz még finomabb!

A mártás fűszerezésével érdemes merésznek lenni. A receptben szerecsendió teszi különlegessé, de helyette reszelt fokhagymát és rozmaringot is használhatsz. Ha maradnál a szerecsendiónál, akkor karakteresebb sajtokat használj. A legjobb, ha zsírosabb fajtát választasz, de ha ízben is adnál hozzá pluszt, akkor kétféle sajttal dolgozz, az egyik legyen füstölt, mely remekül érezteti magát a fogásban.

Rakott karfiol csirkemellel

Rakott karfiol csirkemellel ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 fej karfiol
  • só ízlés szerint
  • 80 dkg csirkemell
  • bors ízlés szerint
  • kevés olaj
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 3 dl tej
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 15 dkg reszelt sajt (a mártásba)
  • 10 dkg reszelt sajt a tetejére
Recept idők

Elkészítés:

A karfiolt szedjük rózsáira, és sós, lobogó vízben 8 perc alatt főzzük roppanósra.

A húst szeleteljük tetszés szerint, ha szeretnénk, picit klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. Ezután egy kevés olajat hevítsünk egy serpenyőben, majd a hússzeleteket mindkét oldalán süssük 2-3 percig.

A hússzeleteket helyezzük olajjal kikent tepsibe vagy jénaiba.

Egy magas falú lábasban a vajat olvasszuk fel, majd dobjuk rá a lisztet, kicsit futtassuk meg, majd öntsük rá a tejet, és keverjük csomómentesre. A mártást fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, és főzzük sűrűre.

A kész mártást vegyük le a tűzhelyről, és keverjük hozzá a reszelt sajtot.

A mártásból egy keveset öntsünk a húsra, majd helyezzük rá a karfiolrózsákat, és öntsük rá a maradék mártást, végül pedig szórjuk meg reszelt sajttal.

A csirkés rakottast toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük szép aranybarnára.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük