Tartalmas rakott tészta: szaftos húsos ragu gazdagítja

Nyomtatás
rakott-teszta
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A rakott tészta mindig nagy sláger. Ezúttal egy besamelmártásos, húsos raguval készült változatot mutatunk, ami borsóval, zellerrel és sárgarépával fő.

A rakott fogások azért is népszerűek, mert sokféle alapanyagot csempészhetünk a raguba, akár maradékmentő fogásként tekintve rá.

Ezúttal egy zöldséges-húsos változatot készítettünk el, amelyben a zelleres, sárgarépás, zöldborsós, marhahúsos ragut egy kis fehérborral kínáljuk meg, majd besamelmártásba forgatjuk a tésztával együtt, és némi reszelt sajttal meghintve megsütjük. 

Rakott tészta

rakott-teszta

Hozzávalók 4 személyre

Az ételhez:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 szál szárzeller
  • 2 db sárgarépa
  • 400 g darált marhahús
  • 3 ek. olívaolaj
  • 100 g zöldborsó
  • 1 dl fehérbor
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 300 g penne

A besamelhez:

  • 4 ek. liszt
  • 3 ek. vaj
  • 4 dl tej
  • 2 csipet szerecsendió
  • só, bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A zöldségeket – zeller, hagyma, sárgarépa – mossuk meg, majd aprítsuk egészen pici darabokra, akár kockákra is. 

Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, majd dobjuk rá a felaprított vöröshagymát. Kb. 5 percig közepes lángon pároljuk. 

Ezután adjuk hozzá a felaprított sárgarépát, a zellert és a borsót is. Pároljuk együtt őket, 1-2 dl víz hozzáadása mellett, további 20 percig. 

Amikor már kezd minden zöldség puhulni, akkor adjuk hozzá a darált húst. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, illetve adjuk hozzá a fehérbort.

Főzzük együtt kb. 20 percig.

Amíg fő a ragu, készítsük el a besamelt, és tegyünk fel főni vizet a tésztának is.

A besamelhez forraljuk fel a tejet egy kis lábasban, majd tegyük félre.

Egy közepes vagy kisebb lábasba tegyük bele a vajat, és kezdjük el hevíteni. 

Amikor már finoman habzik, adjuk hozzá a lisztet, és egy habverővel keverjük csomómentesre. 

Ezután 2-3 részletben adjuk hozzá a forró tejet, és folyamatosan keverjük, hogy csomómentes maradhasson. A legvégén sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, illetve reszeljünk bele egy kis szerecsendiót. Rottyantsuk össze, továbbra is folyamatos keverés mellett, majd vegyük le a tűzről.

A tésztához egy közepes lábasban forraljunk vizet egy teáskanál sóval. A tésztát elég félig megfőzni, hiszen a sütőben tovább fog puhulni.

Ha minden elkészült, először a besamelt keverjük a raguhoz, majd szedjük rá egy szűrőkanállal a tésztát is. 

A tészta főzőlevével tudjuk szaftosabbá tenni a ragut, így ha kevés lenne a folyadék, a főzővízből nyugodtan merjünk a ragura 1-2 merőkanállal. 

Forgassuk át a ragut a tésztával, majd ha az már mindent alaposan átjárt, öntsük egy tűzálló tálba.

Reszeljünk a tetejére sajtot, majd süssük kb. 20-25 percig 180 fokra előmelegített sütőben. 

Amint elkészült, pár percet várjunk, hogy hűljön, majd tálalhatjuk is.

Fotó forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon