A legjobb édesburgonya-gratin mentesen: rozmaringtól illatos

10
Nyomtatás
Edesburgonya-gratin-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a rozmaringos édesburgonya-gratin krémes, laktató és nagyon finom, köretként, de akár önmagában is fogyaszthatod.

Ez a rozmaringos édesburgonya-gratin egy igazi őszi bekuckózós fogás, amelyet köretként vagy könnyed vacsoraként is fogyaszthatsz. A vékonyra vágott édesburgonya-szeletek egy krémes, fűszeres szószban puhulnak meg, miközben az étel tetejére reszelt sajt pirul.

Ahhoz, hogy a szeletek egyforma vastagságúak legyenek, használj mandolinszeletelőt: ezzel nemcsak azt biztosítod, hogy minden szelet egyszerre fog megpuhulni, de az előkészítés idejét is lerövidítheted.

Rozmaringos édesburgonya-gratin

Edesburgonya-gratin

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kg édesburgonya
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 5 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 2 ek. liszt
  • 500 ml szója-, zab- vagy más növényi ital
  • 3 ek. sörélsztőpehely
  • 1 ek. apróra vágott rozmaring
  • 1 tk. szárított kakukkfű
  • 0.5 tk. őrölt szerecsendió
  • 1 tk.
  • 0.5 tk. bors
  • 100 g vegán cheddar lereszelve
Recept idők

Elkészítés:

Az édesburgonyát mossuk meg, hámozzuk meg, és szeleteljük 3 mm vastag szeletekre. Pakoljuk tepsibe vagy jénaiba, és tegyük félre.

Az olívaolajat hevítsük fel egy közepes edényben, és 3-4 perc alatt dinszteljük benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát, együtt is pirítsuk 1 percig, majd keverjük hozzá a lisztet is, és gyors kevergetés mellett pirítsuk meg.

Kis mennyiségekben öntsük fel a növényi itallal, a cheddaron kívül adjunk hozzá minden más hozzávalót, és addig főzzük, amíg kissé besűrűsödik.

Öntsük a felszeletelt édesburgonyára, alaposan forgassuk össze vele, majd szórjuk meg a reszelt cheddarral.

Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 45-50 perc alatt süssük meg. Akkor van kész, ha az édesburgonya teljesen megpuhul, és a tetején a sajt aranybarnára pirul.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon