Mennyei görög sült burgonya: citrommal és fokhagymával készül
Ez a köret a citromos, fokhagymás létől lesz ízletes és különleges, érdemes kipróbálni a megszokott recept helyett!
A kiadós étel a görög konyha egyik kedvence. Hagyományosan darált bárányhúsból készül, de a házi, magyaros változat megalkotásához sertés- vagy szárnyasdarált is használható. Természetesen ma már vegetáriánus összeállításban is kipróbálhatod az ételt, darált hús helyett gombával vagy lencsével is megalkothatod.
A tepsis fogás padlizsánnal és burgonyával készül, de más zöldségeket is tehetsz melléjük, ilyen a cukkini vagy a paradicsom. A fehér mártást sajttal is megbolondíthatod, a húsos ragut pedig chilipaprikával.
A padlizsánt tisztítsuk meg és vágjuk ujjnyi vastag szeletekre.
A padlizsánszeleteket kevés olajon pirítsuk meg oldalanként 2-3 perc alatt, majd tegyük félre.
A megtisztított hagymát vágjuk finomra, és kevés olajon dinszteljük üvegesre. Ezután adjuk hozzá a darált húst és pirítsuk fehéredésig. Közben keverjük hozzá a sót, borsot, fokhagymát, kakukkfüvet.
A lepirult húshoz adjuk hozzá a vörösbort és a paradicsompassatát. A ragut gyakori kevergetés mellett 20-30 percig főzzük.
A besamelmártást is készítsük el: a vajat olvasszuk fel, majd keverjük hozzá a lisztet. Úgy 1-2 perc múlva apránként adagolva a tejet is adjuk hozzá. A mártást főzzük sűrűre, közben fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval.
A burgonyát pucoljuk meg és vékonyan szeleteljük fel.
Vegyünk elő egy jénait vagy tepsit, kenjük ki kevés olajjal. Ezután kezdjük el a rétegezést. Először a krumplikarikák felét tegyük a formába, majd a tetejére az előkészített padlizsánszeletek felét. A zöldségekre jöhet a darált hús és a besamelmártás fele, a mártás tetejére a maradék krumpli és padlizsán. Ezután fedjük be a fehér mártással, és szórjuk meg reszelt sajttal.
A muszakát toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 40-45 perc alatt süssük készre.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu