Gazdag, kiadós muszaka: besamelmártás teszi ellenállhatatlanná

15
Nyomtatás
Sajttal és besamelmártással készült muszaka cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az ízletes muszaka a világ egyik legfinomabb étele, amit a nyári hőségben is megéri elkészíteni, mert nagy adagban készül, másnap is jólesik.

A kiadós étel a görög konyha egyik kedvence. Hagyományosan darált bárányhúsból készül, de a házi, magyaros változat megalkotásához sertés- vagy szárnyasdarált is használható. Természetesen ma már vegetáriánus összeállításban is kipróbálhatod az ételt, darált hús helyett gombával vagy lencsével is megalkothatod.

Így még finomabb!

A tepsis fogás padlizsánnal és burgonyával készül, de más zöldségeket is tehetsz melléjük, ilyen a cukkini vagy a paradicsom. A fehér mártást sajttal is megbolondíthatod, a húsos ragut pedig chilipaprikával.

Sajttal és besamelmártással készült muszaka

Sajttal és besamelmártással készült muszaka ct

Hozzávalók 4 személyre

Muszaka:

  • 4 darab padlizsán
  • kevés olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 600 g darált hús
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 gerezd fokhagyma (reszelve)
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 dl vörösbor
  • 500 g paradicsompassata
  • 6 db burgonya
  • 200 g reszelt sajt

Besamelmártás:

  • 100 g vaj
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 900 ml tej
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 késhegynyi szerecsendió
Recept idők

Elkészítés:

A padlizsánt tisztítsuk meg és vágjuk ujjnyi vastag szeletekre.

A padlizsánszeleteket kevés olajon pirítsuk meg oldalanként 2-3 perc alatt, majd tegyük félre.

A megtisztított hagymát vágjuk finomra, és kevés olajon dinszteljük üvegesre. Ezután adjuk hozzá a darált húst és pirítsuk fehéredésig. Közben keverjük hozzá a sót, borsot, fokhagymát, kakukkfüvet.

A lepirult húshoz adjuk hozzá a vörösbort és a paradicsompassatát. A ragut gyakori kevergetés mellett 20-30 percig főzzük.

A besamelmártást is készítsük el: a vajat olvasszuk fel, majd keverjük hozzá a lisztet. Úgy 1-2 perc múlva apránként adagolva a tejet is adjuk hozzá. A mártást főzzük sűrűre, közben fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval.

A burgonyát pucoljuk meg és vékonyan szeleteljük fel.

Vegyünk elő egy jénait vagy tepsit, kenjük ki kevés olajjal. Ezután kezdjük el a rétegezést. Először a krumplikarikák felét tegyük a formába, majd a tetejére az előkészített padlizsánszeletek felét. A zöldségekre jöhet a darált hús és a besamelmártás fele, a mártás tetejére a maradék krumpli és padlizsán. Ezután fedjük be a fehér mártással, és szórjuk meg reszelt sajttal.

A muszakát toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 40-45 perc alatt süssük készre.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon