Palacsinta-alaprecept nem csak kezdőknek: így lesz tökéletes a tészta
A tökéletes palacsinta nem ragad le sütés közben, fordításnál egyben marad, nem szakad. Mutatjuk, mi hogy készítjük.
Minden nemzetnek megvan a maga palacsintája: mi, magyarok szeretjük édesen és sósan is. Az olaszok is így vannak ezzel, kedvelik desszert, fő- vagy előétel formájában.
Az egyik legjobb olasz recept a sajttal, sonkával töltött palacsinta. Igazán kiadós fogás, melyben besamelmártás és kétféle sajt teszi tartalmasabbá a finomságot. Ha szeretnéd, a receptet párolt spárgával vagy kelbimbóval is feldobhatod. A zöldségeket töltelékként lehet használni, úgy még különlegesebb lesz.
Tészta:
A lisztet szitáljuk tálba, keverjük hozzá a sót, majd alakítsunk ki mélyedést a közepében. A mélyedésbe üssük bele a tojásokat, kezdjük el összekeverni, közben fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet, és keverjük csomómentesre. A bekevert masszába érdemes kevés olajat is keverni, úgy sütésnél nem fog ragadni a palacsinta.
A bekevert tésztát fedjük le fóliával, majd tegyük a hűtőbe pihenni 2 órát.
A pihent tésztát keverjük át, majd a szokott módon, forró serpenyőben süssük ki. Ha szükséges, kevés olajat vagy vajat tegyünk a serpenyőbe a massza alá.
Töltelék:
A vajat hevítsük fel, majd keverjük hozzá a lisztet. Amikor a liszt pici színt kap (körülbelül 1 perc), akkor fokozatosan öntsük hozzá a tejet, közben fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval. A mártást folyamatosan keverjük, míg besűrűsödik.
A palacsinták közepébe tegyünk 1 evőkanálnyi besamelmártást, ízlés szerint sonkát és mozzarellát. Ezután tekerjük fel a palacsintákat.
A töltött palacsintákat sorakoztassuk vajjal kikent tepsibe vagy jénaiba.
Ha maradt a besamelmártásból, kenjük a palacsinták tetejére, és szórjuk meg őket reszelt parmezánnal. Ezután toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe a rakott palacsintát, és süssük 10-15 percig, míg szép aranybarna lesz. (A sütési idő sütőfüggő is, előfordulhat, hogy néhány perccel több idő szükséges a palacsintának.)
Fotó: Botos Claudia/Sóbors