Ellenállhatatlan rakott palacsinta olasz módra: ebből biztos a repeta

Sonkás-sajtos rakott palacsinta cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A palacsinta sósan is finom. Pompás, sajtban gazdag rakottas fogást süthetsz belőle, amelyért garantáltan megőrül a család minden tagja.

Minden nemzetnek megvan a maga palacsintája: mi, magyarok szeretjük édesen és sósan is. Az olaszok is így vannak ezzel, kedvelik desszert, fő- vagy előétel formájában.

Az egyik legjobb olasz recept a sajttal, sonkával töltött palacsinta. Igazán kiadós fogás, melyben besamelmártás és kétféle sajt teszi tartalmasabbá a finomságot. Ha szeretnéd, a receptet párolt spárgával vagy kelbimbóval is feldobhatod. A zöldségeket töltelékként lehet használni, úgy még különlegesebb lesz.

Sonkás-sajtos rakott palacsinta

Sonkás-sajtos rakott palacsinta ct

Hozzávalók 4 személyre

Tészta:

  • 200 g finomliszt
  • 1 csipet
  • 3 darab tojás
  • 400 ml tej
  • 2 evőkanál olaj (opcionális)
  • olaj vagy vaj (opcionális) szükség szerint

Töltelék:

  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 2 dl tej
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 15 dkg sonka csíkokra vágva
  • 10 dkg mozzarella reszelve
  • 10 dkg parmezán reszelve
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A lisztet szitáljuk tálba, keverjük hozzá a sót, majd alakítsunk ki mélyedést a közepében. A mélyedésbe üssük bele a tojásokat, kezdjük el összekeverni, közben fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet, és keverjük csomómentesre. A bekevert masszába érdemes kevés olajat is keverni, úgy sütésnél nem fog ragadni a palacsinta.

A bekevert tésztát fedjük le fóliával, majd tegyük a hűtőbe pihenni 2 órát.

A pihent tésztát keverjük át, majd a szokott módon, forró serpenyőben süssük ki. Ha szükséges, kevés olajat vagy vajat tegyünk a serpenyőbe a massza alá.

Töltelék:

A vajat hevítsük fel, majd keverjük hozzá a lisztet. Amikor a liszt pici színt kap (körülbelül 1 perc), akkor fokozatosan öntsük hozzá a tejet, közben fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval. A mártást folyamatosan keverjük, míg besűrűsödik.

A palacsinták közepébe tegyünk 1 evőkanálnyi besamelmártást, ízlés szerint sonkát és mozzarellát. Ezután tekerjük fel a palacsintákat.

A töltött palacsintákat sorakoztassuk vajjal kikent tepsibe vagy jénaiba.

Ha maradt a besamelmártásból, kenjük a palacsinták tetejére, és szórjuk meg őket reszelt parmezánnal. Ezután toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe a rakott palacsintát, és süssük 10-15 percig, míg szép aranybarna lesz. (A sütési idő sütőfüggő is, előfordulhat, hogy néhány perccel több idő szükséges a palacsintának.)

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük