Tartalmas sonkás bableves: spanyol recept alapján készül

6
Nyomtatás
babos cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Észak-Spanyolország egyik kevésbé ismert tájegységéről, Asztúriából hoztunk neked egy isteni finom babos egytálételreceptet.

A régió egyik klasszikus fogása a Fabada Asturiana, ami egy fehérbabból készült étel, amelyet általában sertéshúsok keverékével készítenek.

Kihagyhatatlan része a klasszikus chorizo is, de például baconnel vagy a morcilla néven ismert spanyol vérkolbásszal is elkészítheted. Utóbbi természetesen véres hurkával is helyettesíthető. Bár a Fabadát Spanyolországban úgynevezett tanyababból főzik, ami ott őshonos, itthon sima fehérbabból is elkészítheted. 
 

Spanyol bableves

bab fo

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kg fehérbab
  • 300 g sonka (csonttal)
  • 1 szál füstölt chorizo
  • 1 szál füstölt vérkolbász (helyettesíthető hurkával)
  • 1 ujjnyi vastag szelet bacon
  • 3 ek extraszűz olívaolaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 500 ml zöldség- vagy csirkealaplé
  • 1 ek őrölt pirospaprika
  • 500 ml víz
  • 2 db babérlevél
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A babot előző este áztassuk be.

Az apróra vágott hagymát pároljuk üvegesre az olívaolajon.

A korábban beáztatott babot csepegtessük le és öntsük rá a hagymás alapra.

Tegyük rá a csontos sonkadarabot, a szalonnát, a chorizót és a vérkolbászt, majd öntsük fel az egészet vízzel és alaplével, hogy ellepjék a húsokat. Adjuk hozzá a babérleveleket és tegyük fel főni az ételt.

Miután egyszer felforraltuk, vegyük le a lángot, és lassú tűzön, kb. 2 órán át főzzük. Félidőben hintsük meg az őrölt pirospaprikával.

Ha a húsok habot eresztenének, vagy túl sok zsír csapódik ki a sonkából és a kolbászokból, azt merjük le.

Főzés közben többször is keverjük meg finoman az ételt, nehogy leégjen. Ha úgy látjuk, hogy pótlásra szorul a bab alatt a lé, öntsünk még hozzá 1-2 dl vizet.

Ha megfőtt a sonka, a kolbásszal és a szalonnával együtt vegyük ki a lábosból. A csontról fejtsük le a húst, vágjuk apróra, míg a szalonnát és a kolbászt 2 ujjnyi darabokra. Utána tegyük vissza a babhoz a húsokat, és főzzük további fél órát.  

Kóstolást követően ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd már tálalhatjuk is egy szelet friss kenyér kíséretében.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon