Füstölt húsos fehérbabfőzelék: ebben megáll a kanál, olyan sok benne a finomság
A házias babfőzelék igazi retró ebéd, ami a füstölt hústól lesz igazán ízletes.
A régió egyik klasszikus fogása a Fabada Asturiana, ami egy fehérbabból készült étel, amelyet általában sertéshúsok keverékével készítenek.
Kihagyhatatlan része a klasszikus chorizo is, de például baconnel vagy a morcilla néven ismert spanyol vérkolbásszal is elkészítheted. Utóbbi természetesen véres hurkával is helyettesíthető. Bár a Fabadát Spanyolországban úgynevezett tanyababból főzik, ami ott őshonos, itthon sima fehérbabból is elkészítheted.
A babot előző este áztassuk be.
Az apróra vágott hagymát pároljuk üvegesre az olívaolajon.
A korábban beáztatott babot csepegtessük le és öntsük rá a hagymás alapra.
Tegyük rá a csontos sonkadarabot, a szalonnát, a chorizót és a vérkolbászt, majd öntsük fel az egészet vízzel és alaplével, hogy ellepjék a húsokat. Adjuk hozzá a babérleveleket és tegyük fel főni az ételt.
Miután egyszer felforraltuk, vegyük le a lángot, és lassú tűzön, kb. 2 órán át főzzük. Félidőben hintsük meg az őrölt pirospaprikával.
Ha a húsok habot eresztenének, vagy túl sok zsír csapódik ki a sonkából és a kolbászokból, azt merjük le.
Főzés közben többször is keverjük meg finoman az ételt, nehogy leégjen. Ha úgy látjuk, hogy pótlásra szorul a bab alatt a lé, öntsünk még hozzá 1-2 dl vizet.
Ha megfőtt a sonka, a kolbásszal és a szalonnával együtt vegyük ki a lábosból. A csontról fejtsük le a húst, vágjuk apróra, míg a szalonnát és a kolbászt 2 ujjnyi darabokra. Utána tegyük vissza a babhoz a húsokat, és főzzük további fél órát.
Kóstolást követően ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd már tálalhatjuk is egy szelet friss kenyér kíséretében.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu