Krémes, tavaszi spárgás rizottó: így készítik az olaszok is

spargas-rizotto-recept
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az üde, krémes spárgás rizottó hamisítatlan tavaszi fogás. Sikerének egyik titka a minőségi fehérbor.

Bár az olaszok általában előételként fogyasztják a rizottót, akár főfogásként is számításba veheted. Ez a krémes, ízletes étel sokféle módon variálható, gombával, különféle zöldségekkel, csirkével gazdagítva is ízletes. Tavasszal készítsd el spárgával!

A kedvelt zöldség gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban és antioxidánsokban. Sokféle módon kerülhet a tányérra, így feldobhatod vele az omlettet, a tésztasalátát, kerülhet leveles tésztába, de baconbe göngyölve ugyancsak ízletes. 

A rizottó elkészítése nem bonyolult, de igényel egy kis odafigyelést.  Az egyik legfontosabb, hogy megfelelő rizst használj, a rövid szemű és magas keményítőtartalmú arborio kitűnő választás. Főzés közben többször kevergesd, nehogy leragadjon, továbbá részletekben öntsd hozzá a folyadékot. A tetejéről nem hiányozhat a parmezán sem. 

Spárgás rizottó

spargas-rizotto-receptje

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 csokor spárga
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg rizottórizs
  • 1.5 dl fehérbor
  • 7 dl zöldség- vagy csirkealaplé
  • só és frissen őrölt bors
  • 5 dkg parmezán sajt
Recept idők

Elkészítés:

A spárgák alsó, fás részeit távolítsuk el, mossuk meg, majd vágjuk kisebb darabokra.

Az olívaolajat és egy evőkanál vajat hevítsünk fel egy lábasban. Adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Keverjük hozzá a zúzott fokhagymát, majd tegyük hozzá a rizst. Pároljuk néhány percig, amíg áttetszővé válik, és öntsük hozzá a fehérbort. Folyamatosan kevergetve főzzük addig, amíg az alkohol elpárolog. 

Fokozatosan öntsük hozzá a felmelegített alaplevet, mikor beszívta a rizs, akkor jöhet a következő adag alaplé. Mikor már majdnem jó a rizs, adjuk hozzá a spárgát, és főzzük még körülbelül 10 percig. Akkor jó, amikor a rizs teljesen megpuhul, a spárga pedig még kicsit roppanós marad. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd vegyük le a tűzről. Keverjük hozzá a maradék vajat és a reszelt parmezán sajtot. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük