Sok tejföllel és baconnel sült túrós tészta: sütőben készül az egytepsis fogás
A hagyományos kedvenc egyszerű, mégis mennyei étel, pirosra sült szalonnával gazdagítva lesz igazán finom.
Szerintem nincs olyan ember, aki ne szeretné a stíriai metéltet, a legtöbb családban mégis nagyon ritkán kerül az asztalra. Én is csak szökőévente egyszer készítem, pedig mindenki nagyon szereti nálunk, és nem is annyira macerás, mint azt sokan gondolják.
Igaz, a túrós gyúrt tésztával van egy kis munka, de ahogy összeállt, már lehet is nyújtani és formázni. Nem muszáj nudliformára sodorni, úgy is eljárhatsz, mint én, elég, ha egy éles késsel csíkokra vágod a tésztát.
A stíriai metéltet többféle recept szerint készítik, van, aki sűrű krémet főz tejből és lisztből, azzal forgatja össze a túrós tésztát, én viszont az egyszerűbb utat választottam, tejfölből és tojásból kevertem ki a szószt. Természetesen fontos az ízesítés is, ne hagyd ki belőle a citromhéjat és a vaníliás cukrot sem.
Reszeljük le a citromok héját.
A túrót a liszttel, 1 darab tojással, egy csipet sóval és a reszelt héj felével gyúrjuk össze, míg egynemű gombócot nem kapunk.
Enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk a tésztát fél centi vastagra, majd vágjuk ujjnyi széles szeletekre. A hosszú szeleteket vágjuk kb. 5 centis csíkokra.
Közben melegítsünk enyhén sós vizet, majd amikor forr, adjuk hozzá a metéltet. Addig főzzük, míg feljön a víz tetejére, majd szűrjük le.
Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy 20x25 centis tepsit, szórjunk bele zsemlemorzsát, oszlassuk el az alján.
A maradék 3 tojást válasszuk szét.
A tojásfehérjéket verjük kemény habbá egy csipet sóval.
A puha vajat keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a 3 tojássárgáját, a tejfölt és a maradék citromhéjat. Aki szereti, itt keverje bele a mazsolát is. Keverjük bele a túrós metéltet is, alaposan forgassuk össze. Végül a tojáshabot is forgassuk bele óvatosan.
A masszát öntsük az előkészített tepsibe, majd toljuk a sütőbe 35-40 percre. Ha megszilárdult, és aranybarna a teteje, készen van.
Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu