Tartalmas, zöldséges lencsesaláta: különleges lencsével készül
Ez a saláta nem hétköznapi lencséből készül: a fekete, amelyet beluga lencsének is hívnak, igazán különlegessé teszi az ételt.
Ez a saláta egy igazi vitaminbomba, hiszen olyan tápanyagdús szuperélelmiszerek kapnak benne helyet, mint az édesburgonya, az avokádó, a beluga lencse, a csicseriborsó vagy a bébispenót. Bár egy salátáról van szó, annyira tápláló, hogy önmagában is megállja a helyét.
Érdekessége az édeskés, kissé pikáns salátaöntet, amelyben a tahini, azaz szezámpaszta dominál, azonban épp csak annyira hangsúlyos, hogy megadja a saláta alapízét, de nem nyomja el a zöldségeket. Ha pedig egy igazán ütős fogás a célod, akkor a csicseriborsót az ebben a receptben bemutatott módon készítsd el.
Az édesburgonyát és a céklát mossuk meg, töröljük szárazra, és alaposan dörzsöljük be olívaolajjal és kevés sóval. Villával szurkáljuk meg, majd csomagoljuk alufóliába, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. 200 fokra előmelegített sütőben süssük puhára 50-60 perc alatt. Vegyük ki a sütőből, csomagoljuk ki, és hagyjuk kissé kihűlni.
Közben enyhén sós vízben főzzük puhára a beluga lencsét, szűrjük le, és tegyük félre.
A leszűrt csicseriborsót töröljük szárazra papírtörlővel vagy egy tiszta konyharuhával, és készítsük el az ebben a receptben leírtak szerint. Időszűkében ezt a lépést akár ki is hagyhatjuk, és a csicserit közvetlenül a salátához is keverhetjük, azonban a saláta úgy sokat veszít az ízéből.
Készítsük el a tahiniöntetet is az ebben a receptben leírtak szerint, majd állítsuk össze a salátát. Pucoljuk meg az időközben kihűlt édesburgonyát és céklát, vágjuk nagyobb kockákra, majd a lencsével, csicseriborsóval, avokádóval és bébispenóttal együtt tegyük egy nagyobb tálba, és óvatosan forgassuk össze. Szedjük tányérokra, locsoljuk meg a tahiniöntettel, és igény szerint sózzuk, borsozzuk.
Fotók: Getty Images