Tartalmas, zöldséges lencsesaláta: különleges lencsével készül
Ez a saláta nem hétköznapi lencséből készül: a fekete, amelyet beluga lencsének is hívnak, igazán különlegessé teszi az ételt.
A lencse az egyik kedvenc alapanyagom, mert finom, tartalmas és gyorsan elkészül. Ráadásul sokféle típusa létezik, és mindegyiknek van valami különlegessége, ami miatt érdemes váltogatni őket. Bár a fekete fajtával már régóta szemezek, csak most sikerült magamat elhatároznom, hogy ki is próbáljam.
Az egészen fekete, kaviárra emlékeztető színe és formája miatt beluga lencsének is hívják, és a többi változathoz képes nem lapos, hanem kissé gömbölydedek a szemei. Ízben is karakteresebb, amely leginkább salátákban érvényesül. Ebből mutatok most egy tartalmas zöldséges változatot, amely köretnek és akár egytálételnek is beillik.
Zöldséges lencsesaláta
Hozzávalók 4 személyre
A salátához:
- 200 g fekete lencse
- 2 db babérlevél
- 1 fej lila hagyma vékonyan felszeletelve
- 0.5 db kígyóuborka feldarabolva
- 1 db piros kaliforniai paprika feldarabolva
- 1 csokor friss petrezselyem apróra vágva
- 1 db alma felkockázva
- 200 g koktélparadicsom felekbe vágva
- 2 marék rukkola
- 150 g vegán feta
Az öntethez:
- 3 ek olívaolaj
- 2 ek balzsamecet
- 1 ek juharszirup
- 1 tk mustár
- 0.5 tk só
- 0.25 tk bors
Elkészítés:
A lencsét a babérlevéllel főzzük puhára enyhén sós vízben, majd szűrjük le, öblítsük le hideg víz alatt, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
Közben készítsük a saláta hozzávalóit egy nagyobb tálba, az öntet hozzávalóit pedig alaposan keverjük össze egy kisebb edényben.
Állítsuk össze a salátát: adjuk a lencsét a zöldséges keverékhez, majd locsoljuk rá az öntet, és óvatosan keverjük össze. Azonnal fogyaszthatjuk, de akkor a legjobb, ha néhány órát pihen a hűtőben.
-
2024-01-28 07:50:02
-
2023-12-30 11:08:01
-
2023-08-02 10:32:01
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
Olvasd el ezt is!