
Isteni, szaftos, sütőben sült tonhalas tészta: nagy adag ebéd kevés munkával

Ha nincs kedved mindennap főzőcskézni, készítsd el ezt a rakott tésztát, jó nagy adag lesz belőle, és másnap is ugyanolyan finom.
Nagyon tartalmas, de kevés munkával készül ez a rakott tészta, amelyben a tonhal és a paradicsom dominál. Igaz, elő kell főzni a tésztát, és a zöldségeket sem árt megdinsztelni, mielőtt a sütőbe kerülnek, hidd el, így sem kell sok időt szánnod rá, ráadásul gyerekjáték az elkészítése.
Ha van sütőbe is betehető serpenyőd vagy edényed, még egyszerűbb dolgod lesz, és a mosogatnivalót is megúszhatod. Az előkészített zöldséges-tonhalas szószba csak keverd bele a tésztát, szórj a tetejére sajtot, majd mehet is az egész a sütőbe.
Hogy picit frissebb legyen az összhatás, a kaliforniai paprikát se hagyd ki belőle, a tejszín pedig krémesebbé teszi a fogást. A kész ételt friss bazsalikommal vagy petrezselyemmel is megszórhatod.
Sütőben sült tonhalas tészta

Hozzávalók 6 személyre
- 400 g penne
- 2 ek olaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 db kaliforniai paprika
- 300 g tonhal (olajban)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek sűrített paradicsom
- ízlés szerint só, bors
- 1 tk oregánó
- 1 tk bazsalikom
- 1 csipet cukor
- 800 g kockázott paradicsom (konzerv)
- 120 ml tejszín (zsíros)
- 200 g sajt (gouda)
Elkészítés:
Készítsük elő a zöldségeket: a hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le. A paprikákat mossuk meg, szedjük ki a magházukat, vágjuk a húsukat kockákra. A tonhalat szűrjük le, csöpögtessük le.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
A tésztát főzzük enyhén sós vízben félpuhára, szűrjük le a csomagoláson írt idő előtt 2 perccel.
Amíg fő a tészta, forrósítsunk olajat egy nagy, sütőbe is betehető serpenyőben/edényben. Dobjuk bele a hagymát, dinszteljük, majd 3 perc után adjuk hozzá a paprikát. Újabb 3 perc múlva mehet hozzá a fokhagyma, a tonhal, a sűrített paradicsom is, sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk, oregánóval és bazsalikommal ízesítsük.
3-4 perc múlva öntsük fel a kockázott paradicsommal és a tejszínnel. Amikor elkezd gyöngyözni, forgassuk bele a tésztát is. (Ha nem elég nagy az edény, vagy nem tehető be a sütőbe, borítsunk mindent egy nagy tepsibe.)
Szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal, majd toljuk a sütőbe 20-25 percre, míg a sajt aranybarna nem lesz.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!