Babos burger gazdagon: fél órán belül kész a szaftos pogácsa
Húsmentes napokon nincs is jobb egy babos burgernél: a pogácsa szaftos, fűszeres, és a fehérjemennyiségről is gondoskodik.
A húsmentes hamburgerek fénykorukat élik, hiszen egyre nagyobb az igény a növényi alapanyagokból készülő harapnivalóra. A húst könnyű különféle hüvelyesekből vagy zöldségekből készülő pogácsára cserélni, hiszen a megfelelő fűszerezéssel ugyanolyan ízletes hamburgerek születhetnek.
Ebben a változatban a cékla a főszereplő, amely izgalmas színével és kissé földes, natúr ízével remekül feldobja a vele készülő burgert. A cékla mellé bab, dió és sok fűszer is kerül, az egészet pedig kevés olajon kell készre sütni. A végeredmény egy kívül roppanós, belül szaftos pogácsa, amely bármilyen buciban megállja a helyét.
Egy nagyobb serpenyőt hevítsünk fel 1 evőkanál olajjal, és dinszteljük benne üvegesre a hagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a köményt, a rozmaringot, a kakukkfüvet, a paradicsompürét és a szójaszószt, és további 1 percig pirítsuk. Keverjük hozzá a céklát, sót és borsot, és 3 perc alatt pároljuk közepesen puhára (de ne lágyra!). Pár percre tegyük félre hűlni.
Közben egy aprítógépben dolgozzuk szemcsésre a diót és a zabpelyhet, adjuk hozzá a leszűrt babot és a céklás keveréket, és néhány másodperc alatt dolgozzuk össze. (Ne legyen pürés állagú, akkor jó, ha kissé darabos a massza.) Ha a keverék nagyon nedves lenne, keverjünk bele kevés zabpelyhet.
Osszuk szét négy egyenlő részre, és formázzunk belőlük szabályos pogácsákat. Hevísük fel a maradék olajat egy tapadásmentes serpenyőben, helyezzük bele a pogácsákat, és közepes hőfokon mindkét oldalukat süssük 5-6 percig. Óvatosan fordítsuk meg őket, mert nagyon érzékenyek.
Tegyük őket friss hamburgerbuciba, kombináljuk salátával, paradicsommal, savanyú uborkával, hagymakarikákkal és tetszőleges szószokkal (ezzel a házi ketchuppal és zöldfűszeres szósszal is isteni).
Fotók: Getty Images
@sobors.hu