Fahéjas, szilvás pite: ez a bevált tészta fantasztikusan omlós
Az omlós tészta, a lédús, zamatos szilva és a fahéj tökéletes harmóniáját élvezheted az egyik legfinomabb nyár végi pitében.
Ez a különleges szilvás pite leveles tésztából készül, és egy nem hétköznapi töltelék kerül bele. A hagyományos fahéjas vagy éppen rumos ízvilágú pitéktől eltérően ebben a változatban vörösbor is szerepel, így az őszi hangulat garantált vele.
Különlegessége ellenére a recept nagyon egyszerű, hiszen a kész leveles tésztával semmi dolgod nem lesz, a töltelék pedig szintén percek alatt elkészül, így akár gyors vendégváróként is összedobhatod, ha semmi másra nincs már időd.
A feldarabolt szilvát tegyük egy nagyobb lábasba, adjuk hozzá a vörösbort, a fahéjat, a szerecsendiót, a cukrot és a narancshéjat, és forraljuk fel. Közepes hőfokon főzzük 10-15 percig, vagy amíg a szilva már majdnem puha. Szedjük ki belőle a narancshéjat.
A kukoricakeményítőt egy kis tálkában keverjük csomómentesre 2-3 evőkanál vízzel, majd keverjük a szilvás alaphoz, és forraljuk össze, hogy kissé besűrűsödjön. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A kész leveles tésztát helyezzük egy 20-22 cm átmérőjű kapcsos tortaformába, vágjuk le a lelógó részeket úgy, hogy a forma oldalán maradjon egy 1-2 cm-es perem, majd kanalazzuk rá a kihűlt tölteléket.
Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük aranybarnára.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu