Így készül az indiai főzelék, azaz dahl: sárga lencse az alapja
A dahl egy tradicionális indiai fogás, amely tulajdonképpen egy sűrű, hüvelyesekből készült levest jelent, de annyira tartalmas, hogy leginkább főzelékre hasonlít.
Mi, magyarok szeretjük a főzelékeket: azonban a ránk maradt családi recepteket érdemes egészségesebb formában készíteni, a lisztes habarás helyett próbálj ki más alternatívát. Az egyik legjobb, ha önmagával sűríted.
Ha jól készíted, biztos lehetsz benne, hogy a gyerekek rákapnak a krémes csodára. A megszokott krumpli, borsó vagy zöldbab mellett próbálj ki új recepteket, például a brokkolifőzeléket. A brokkoli nagyon egészséges zöldség, párolva, turmixolva, levesbe és főzelékbe főzve is nagyszerű.
A brokkolifőzelék egyszerűen összedobható, akár előző este is elkészítheted, így ha kulcsos a gyerek, az iskolából hazaérve megmelegítheti magának. A főzelék tetejére kerülhet főtt tojás, zöldséges vagy húsos fasírt, és natúr csirkemellel is nagyon finom, laktató.
A vajat olvasszuk fel, majd dobjuk rá a finomra aprított póréhagymát, dinszteljük 3-4 percig. Ezután keverjük hozzá a zúzott fokhagymát és a pucolt, kockázott burgonyát, majd 2-3 perc után a brokkolirózsákat is. A zöldségeket fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval, majd öntsük fel vízzel, főzzük addig, míg a burgonya megpuhul.
A főzelék főzőlevéből 2-3 merőkanálnyit szedjünk ki és keverjük simára a tejföllel. Ezután csorgassuk a főzelékhez a tejfölös keveréket, keverjük össze és botmixerrel turmixoljuk simára. (Turmixolás előtt érdemes néhány brokkolirózsát kimenteni, amit a tálalásnál használhatsz.)
A kész főzeléket a mentett brokkolirózsákkal, pirított kenyérkockákkal és fasírttal kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu