A legjobb házi lecsó a nagyi receptje szerint - Ezt télen is szívesen eszed majd
Télen is juthat finom házi lecsó az asztalra, ha még mostanában elteszed friss zöldségekből.
A klasszikus lecsó a magyar konyha egyik legkedveltebb nyári étele, amelynek fő összetevője a paprika, a paradicsom és a hagyma. Az egyszerű és laktató fogást rengeteg módon variálhatod, így gazdagíthatod cukkinivel, padlizsánnal, kolbásszal vagy virslivel. Sőt, érdemes megkóstolni a francia változatot is. Ha pikánsan szereted, a chilit se hagyd ki belőle.
A tepsis lecsó a hagyományos zöldséges étel egyik továbbfejlesztett változata. Kitűnő választás lehet, ha nagyobb mennyiséget kell főzni családi vagy baráti összejövetelekre. Ebben az esetben növeld a hozzávalók mennyiségét.
Sütés során az ízek még gazdagabbá válnak, és a zöldségek textúrája is különlegesebb lesz. Sajttal pedig még tovább fokozhatod az élvezetet.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Először készítsük elő a zöldségeket. Mossuk meg alaposan a paprikákat, a paradicsomokat, és vágjuk fel ízlés szerint kisebb darabokra. A cukkinit karikázzuk fel, és a megpucolt vöröshagymát is szeleteljük fel.
Rendezzük a zöldségeket zsiradékkal kikent tepsibe. Fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával, locsoljuk meg olajjal, és forgassuk össze. Szórjuk meg reszelt sajttal, és tegyük a forró sütőbe.
Süssük körülbleül 35 percig. Amikor a zöldségek puhák, a sajt megpirult, tálalhatjuk is.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu