Tartalmas sült rizs tofuval pirítva: a nasi goreng indonéz egytálétel

Nasi-goreng-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az egyszerű sült rizs, azaz nasi goreng az indonéz konyha egyik alapétele: most egy zöldséges-tofus változatot mutatunk.

A nasi goreng az indonéz konyha egyik leggyakrabban készített fogása. Attól függően, hogy a rizs mellett milyen hozzávalók kapnak benne helyet, köretként és egytálételként is fogyasztható. Az alapváltozatba csak zöldségek és fűszerek kerülnek, ezt lehet feldobni tojással, hússal vagy éppen tofuval.

A fűszerek nem hétköznapi módon kerülnek bele: a hagyma, fokhagyma, gyömbér, kurkuma és chili ugyanis pürésítve, pasztához hasonló állagban megy a rizsbe. Ezt kétféle módszerrel is elérheted: ha van aprítógéped, akkor azzal pürésítsd le őket, ha viszont nincs, akkor darabold extra apróra, és mozsárral zúzd össze.

Indonéz sült rizs

Nasi-goreng

Hozzávalók 4 személyre

A sült rizshez:

  • 300 g basmati vagy jázminrizs
  • 1 adag tofurántotta a leírás szerint
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 közepes répa apróra vágva
  • 2 közepes cukkini apróra vágva
  • 1 db piros kaliforniai vagy kápia paprika apróra vágva
  • 150 g zöldborsó
  • 3 ek szójaszósz
  • 2 ek juharszirup
  • 1 tk
  • 1 csipet bors
  • 1 db pak choi (bordáskel) összetépkedve
  • pörkölt mogyoró, szezámmag, zöldhagyma

A pasztához:

  • 1 nagy vöröshagyma apróra vágva
  • 5 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 5 cm friss gyömbér lereszelve
  • 1 db piros chili kimagozva, apróra vágva
  • 1 púpozott tk kurkuma
  • 2 ek szezámolaj
Recept idők

Elkészítés:

A rizst készítsük elő és főzzük meg az itt leírtak szerint. Lehetőleg egy éjszakát hagyjuk állni, de mindenképp várjuk ki, amíg szobahőmérsékletűre hűl.

Készítsük el a tofurántottát az itt leírtak szerint, és tegyük félre.

A fűszeres pasztához tegyünk minden hozzávalót aprítógépbe, és dolgozzuk pépesre. Tegyük félre.

Egy nagyobb edényben hevítsük fel az olajat, és közepes hőfokon, fedő alatt pirítsuk benne 5-6 percig a répát. Keverjük hozzá a fűszerpasztát, a cukkinit és a paprikát, öntsünk rá néhány evőkanálnyi vizet, hogy ne égjen oda, és fedő alatt pároljuk további 4-5 percig. Sózzuk, borsozzuk, keverjük hozzá a borsót, a szójaszószt és a juharszirupot, és 1 perc alatt hevítsük össze.

Keverjük a zöldségekhez a rizst, a tofurántottát és a pak choit, és magas hőfokon pirítsuk 1-2 percig, vagy amíg a rizs kissé aranybarna nem lesz.

Pörkölt mogyoróval, szezámmaggal, felkarikázott zöldhagymával fogyasszuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük