Laktató tojáslepény téli kiadásban: sütőtökkel és kelkáposztával dúsítsd

sütőtökfrittata
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Téli zöldségek omlettbe sütve: a tartalmas, minden jóval megpakolt frittata sütőben készül, és szinte bármivel gazdagítható.

Laktató reggeli vagy könnyed vacsora, mindkettőként helytáll az olasz tojáslepény, avagy a frittata. Az omlettől abban tér el, hogy sütőben sül, és mindig kiegészül valamilyen zöldséggel, hússal, sajttal, más tejtermékkel.

Az alábbi egy téli változat, sütőtökkel és kellel dúsítottuk, de bátran variálhatod a hozzávalókat, krumplival, batátával, spenóttal is isteni lesz. Ha szeretnéd, a tojást kikeverheted tejjel vagy joghurttal, úgy kicsit légiesebb lesz. Mi most fetát adtunk hozzá, vigyázz a mennyiséggel, mert sóz is.

Ha van maradék sült tök, esetleg sült krumpli a hűtődben, azt is felhasználhatod hozzá, hogy időt nyerj, de akár még a megmaradt főtt tésztát is belekeverheted, hogy még laktatóbb legyen.

Tojáslepény sütőtökkel, kelkáposztával

frittata

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 ek olívaolaj
  • 500 g sütőtök
  • 0.5 tk fűszerpaprika
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 fej lila hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 200 g kelkáposzta
  • 8 db tojás (L-es)
  • 50 g feta sajt
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

A sütőtököt hámozzuk meg, vágjuk kis kockákra. Forgassuk össze 1 ek. olívaolajjal, fűszerezzük paprikával, sóval, borssal. Toljuk a sütőbe 20 percre, vagy amíg puha nem lesz. Utána vegyük lejjebb a sütőt 180 fokra.

Amíg sül a tök, a hagymákat pucoljuk meg, a lilát vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le. A kelkáposztát szedjük leveleire, mossuk át, vágjuk csíkokra.

Forrósítsunk 1 ek. olajat egy sütőbe is betehető edényben/serpenyőben. (Ha nincs ilyenünk, akkor egy simában, később átkanalazzuk tepsibe.) Dobjuk rá a hagymát, dinszteljük, míg puha nem lesz. Adjuk hozzá a fokhagymát, azzal is pirítsuk fél percig. Dobjuk rá a kelt, addig dinszteljük, míg picit össze nem esik. Húzzuk le a tűzről.

A tojásokat verjük fel egy csipet sóval és borssal. Keverjük bele a morzsolt feta sajt felét.

Adjuk a serpenyő tartalmához a sütőtököt, majd öntsük fel a tojással. (Ha nem sütőbe is betehető serpenyő, kalanazzuk át a hagymás alapot egy kicsi tepsibe (20x20 cm), majd ahhoz adjuk a többit.)) Keverjük össze. A tetejére morzsoljuk rá a maradék fetát.

Toljuk a sütőbe 18-22 percre, míg megszilárdul. Rögtön kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük