Légies, fehérjedús omlett puha cukkinivel keverve: feta sajttal szórd meg a tetejét
Laktató meleg reggeliként, de könnyed vacsoraként is megállja a helyét a zöldséges omlett, sós sajttal kínálva lesz tökéletes.
Nemrég találkoztam ezzel a recepttel Instagramon, és nagyon megtetszett a koncepció. Kicsit utánanéztem, és kiderült, hogy ez a Fülöp-szigeteken népszerű étel a tortang talong nevet viseli. Lényében egy tojással sült padlizsánról van szó, amelyet vagy reggeliként, vagy rizs mellé ebédként szoktak kínálni.
Mielőtt a padlizsánt a tojásba forgatnád, elő kell sütni: ezt megteheted grillen, de serpenyőben, sőt, sütőben is. A lényeg, hogy egészen feketére süsd a padlizsán héját, nem árt neki, ha kap egy kis füstös aromát.
Sima só-bors fűszerezéssel is el lehet készíteni a receptet, én azonban csavartam egyet rajta, és szójaszósszal, illetve szezámmaggal bolondítottam meg, így egy picit különlegesebb lett az ízvilága. Vigyázz, mivel a szójaszósz is sós, nincs szükség más ízesítőre.
Forrósítsuk fel a grillt vagy egy grillserpenyőt.
A padlizsánt mossuk meg, szurkáljuk meg pár helyen villával, majd kenjük le olajjal. Tegyük a grillre/serpenyőbe, majd nagy lángon süssük körbe kb. 15 perc alatt, míg a héja megfeketedik és könnyen belemegy a villa a húsába. Tegyük egy tányérra, fedjük le, hagyjuk picit hűlni.
Közben egy nagyobb tojást verjünk fel a szójaszósszal, adjuk hozzá a szezámmagot is.
A padlizsánról húzzuk le a héját, de maradjon egészben, a szárát ne távolítsuk el. A húsát egy villa segítségével lapítsuk ki, hogy kb. fél centi vastag legyen.
Forrósítsunk fel egy serpenyőt 1 ek. olajjal.
A kilapított padlizsán mindkét oldalát mártsuk bele a tojásba, majd tegyük a serpenyőbe. Öntsük rá a maradék tojást. Egy spatula segítségével hajtsuk vissza a túlcsordult tojást a padlizsánra, hogy megőrizze az alakját. Oldalanként 1-2 percig süssük, míg megsül rajta a tojás.
Melegen kínáljuk, zöldhagymával, esetleg még szezámmaggal megszórva. Ízlés szerint lehet még sózni, borsozni.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu