Sütőben sült, töltött cukkinitekercs: diétás fogás nem csak vegetáriánusoknak

cukkinitekercs
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bébispenót és rengeteg sajt gazdagítja a tölteléket, ricotta és parmezán van benne, a tetején pedig sok-sok mozzarella.

Imádom a rakottas ételeket, hatalmas kedvencem a lasagne, akár a klasszikus bolognai raguval van töltve, akár a könnyedebb spenótos-ricottás töltelékkel. Sajnos túlzottan is szeretem a tésztaételeket, így néha alternatív, picit diétásabb megoldások után nézek. Ebben a receptben tészta helyett cukkinivel rétegezzük a tölteléket, pontosabban megtöltjük a zöldséget, tekercseket készítünk, mintha cannelloni lenne. 

A cukkinibe bolognai ragut is tölthetünk, de most ricottás-spenótos töltelék került bele. A cukkini alá és fölé paradicsomszószt kell önteni, hogy szaftos legyen a végeredmény. Érdemes házi paradicsomszószt, például marinara szószt használni, de ha nincs időnk/kedvünk nekiállni, vehetünk kész üveges paradicsomszószt is.

Töltött cukkinitekercs

cukkinitekercs2

Hozzávalók 4 személyre

  • 3 darab cukkini
  • 280 gramm bébispenót
  • 375 gramm ricotta
  • 50 gramm parmezán
  • 1 darab tojás
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 0.5 teáskanál olasz fűszerkeverék
  • ízlés szerint só, bors
  • 500 milliliter paradicsomszósz/marinara
  • 100 gramm mozzarella
  • 2 evőkanál bazsalikom
Recept idők

Elkészítés:

A cukkiniket mossuk meg, majd hosszában vágjuk kb. 6-7 milliméteres szeletekre. 12 ilyen szeletre lesz szükségünk, ehhez 2-3 darab cukkini kell.

Tegyük a cukkiniszeleteket egy tálcára, sózzuk meg őket, majd tegyük őket félre 15 percig, míg levet eresztenek. 

Közben a bébispenótot dobjuk egy serpenyőbe, pár perc alatt fonnyasszuk meg. Tegyük félre hűlni.

Egy tálban keverjük össze a spenótot, a ricottát, a reszelt parmezánt, a tojást, a zúzott fokhagymát, az olasz fűszerkeveréket, sót, borsot. 

Öntsünk kb. 125 milliliter paradicsomszószt egy 23x23 cm-es jénai aljára. Tegyük félre.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A cukkiniszeleteket csöpögtessük le, töröljük szárazra, majd tegyünk minden szelet tetejére egy evőkanál ricottás tölteléket. Tekerjük fel a szeleteket, majd tegyük őket az előkészített jénaiba úgy, hogy a tekercs vége/széle lefelé nézzen. 

A maradék paradicsomszószt öntsük a cukkinikre, majd szórjuk meg reszelt mozzarellával. 25-30 percig süssük, míg a sajt aranybarna, a cukkini pedig puha nem lesz. Friss bazsalikommal megszórva tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük