![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Sütőben sült, töltött cukkinitekercs: diétás fogás nem csak vegetáriánusoknak
![cukkinitekercs](https://kep.index.hu/1/0/3337/33373/333732/33373212_2557014_1f4cb19a034016b2dead4e91994c914c_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Bébispenót és rengeteg sajt gazdagítja a tölteléket, ricotta és parmezán van benne, a tetején pedig sok-sok mozzarella.
Imádom a rakottas ételeket, hatalmas kedvencem a lasagne, akár a klasszikus bolognai raguval van töltve, akár a könnyedebb spenótos-ricottás töltelékkel. Sajnos túlzottan is szeretem a tésztaételeket, így néha alternatív, picit diétásabb megoldások után nézek. Ebben a receptben tészta helyett cukkinivel rétegezzük a tölteléket, pontosabban megtöltjük a zöldséget, tekercseket készítünk, mintha cannelloni lenne.
A cukkinibe bolognai ragut is tölthetünk, de most ricottás-spenótos töltelék került bele. A cukkini alá és fölé paradicsomszószt kell önteni, hogy szaftos legyen a végeredmény. Érdemes házi paradicsomszószt, például marinara szószt használni, de ha nincs időnk/kedvünk nekiállni, vehetünk kész üveges paradicsomszószt is.
Töltött cukkinitekercs
![cukkinitekercs2](https://kep.index.hu/1/0/3337/33373/333732/33373222_87b7677e2be1a587f389876b10562bb5_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 3 darab cukkini
- 280 gramm bébispenót
- 375 gramm ricotta
- 50 gramm parmezán
- 1 darab tojás
- 3 gerezd fokhagyma
- 0.5 teáskanál olasz fűszerkeverék
- ízlés szerint só, bors
- 500 milliliter paradicsomszósz/marinara
- 100 gramm mozzarella
- 2 evőkanál bazsalikom
Elkészítés:
A cukkiniket mossuk meg, majd hosszában vágjuk kb. 6-7 milliméteres szeletekre. 12 ilyen szeletre lesz szükségünk, ehhez 2-3 darab cukkini kell.
Tegyük a cukkiniszeleteket egy tálcára, sózzuk meg őket, majd tegyük őket félre 15 percig, míg levet eresztenek.
Közben a bébispenótot dobjuk egy serpenyőbe, pár perc alatt fonnyasszuk meg. Tegyük félre hűlni.
Egy tálban keverjük össze a spenótot, a ricottát, a reszelt parmezánt, a tojást, a zúzott fokhagymát, az olasz fűszerkeveréket, sót, borsot.
Öntsünk kb. 125 milliliter paradicsomszószt egy 23x23 cm-es jénai aljára. Tegyük félre.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A cukkiniszeleteket csöpögtessük le, töröljük szárazra, majd tegyünk minden szelet tetejére egy evőkanál ricottás tölteléket. Tekerjük fel a szeleteket, majd tegyük őket az előkészített jénaiba úgy, hogy a tekercs vége/széle lefelé nézzen.
A maradék paradicsomszószt öntsük a cukkinikre, majd szórjuk meg reszelt mozzarellával. 25-30 percig süssük, míg a sajt aranybarna, a cukkini pedig puha nem lesz. Friss bazsalikommal megszórva tálaljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!