Fűszeres sajttal töltött gomba: ellenállhatatlanul finom
A mutatós gombafalatokkal nem lesz sok munkád. A finomság szuper előétel, és köretként is kínálható.
Ezt a fogást az az elgondolás ihlette, hogy kevés hozzávalóból készítsek valami finomat, ráadásul gyorsan.
Ehhez pedig elegendő volt egy csomag leveles tészta, néhány fej gomba, némi karaj és reszelt sajt, ami életre hívta ezt a tartalmas húsos rétest.
A gombát tisztítsuk meg, vágjuk apró darabokra. A fokhagymát szintén tisztítsuk meg és aprítsuk fel egészen picire. A petrezselyemszálakat is mossuk meg, csepegtessük le, majd aprítsuk fel.
Egy serpenyőben melegítsük fel a vajat, majd dobjuk rá a felaprított gombát, a fokhagymát és a petrezselymet. Kb. 10 perc alatt, fedő alatt pároljuk meg.
A karajt reszeljük le egy nagy lyukú reszelővel, alternatív módszerként daráljuk le.
A leveles tésztát terítsük ki az asztalra. A hosszanti oldalait, a tészta közepe felé, egymással párhuzamosan vágjuk be. A vágások távolsága kb. 2 cm legyen.
A tészta két rövidebb oldalán ejtsünk 2-2 bevágást, amik szinte érintkeznek a hosszanti oldalak első vágásaival. Úgy képzeljük el, mintha peremet vágnánk a tésztának, amit majd ráhajtogatunk a töltelékre.
A beirdalt leveles tészta közepén lévő hosszanti csíkra szórjuk rá a lereszelt karajt, sózzuk, borsozzuk. Oszlassuk el egyenletesen, majd mehet rá egy réteg gomba is. Ezután szórjuk meg gazdagon reszelt sajttal, és ha a lereszelt karajból még maradt volna, azt is nyugodtan szórjuk rá zárásként.
Most következik a süti rétessé avatása.
A korábban bevágott metéltszéleket kezdjük el, mint egy fonat, egymásra és egyben a töltelékre is hajtogatni. A végein lévő két kis szélet hajtsuk fel, és arra kezdjük el viszonylag szorosan ráhajtogatni a hosszanti oldal szálait. A végére úgy fog kinézni az egész, mintha egy rétes lenne, csak leveles tésztából. A tészta túlsó oldalán, záróakkordként, hajtsuk fel a peremet, majd arra hajtogassuk az utolsó metéltszálakat két oldalról.
Verjük fel a tojást, kenjük meg vele a rétest, majd 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 20-25 perc alatt süssük ropogósra és aranybarnára.
Ha elkészült a rétes, vegyük ki a sütőből, 5 percig pihentessük, amíg picit hűl, majd vágjuk fel ízlés szerint és tálaljuk.
Fotók forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors
@sobors.hu