Hamis sajtfondü a téli beszélgetésekhez: mentesen is mennyei mártogatós
Készíts hamis sajtfondüt tisztán növényi hozzávalókból: ettől garantáltan nem tapasztalsz kellemetlen tüneteket, és vegánként is bátran eheted!
Ezt a hamis sajtfondüt gyorsan és egyszerűen elkészítheted. A legtöbb vegán satjtszószhoz hasonlóan nagyon egészséges, alacsony zsírtartalma miatt szívbarát, és akkor is bátran megeheted, ha laktózérzékeny vagy vegán vagy.
A hagyományos svájci sajtfondühöz (fondue au fromage) hasonlóan kevés kukoricakeményítőt és fehérbort is tartalmaz. A keményítőre azért van szükség, hogy a szósz ragacsosabb legyen, a bor pedig lazítja, és izgalmasabb ízt ad neki. Ha szeretnéd, a receptet akár sörrel is kipróbálhatod, vagy ki is hagyhatod belőle az alkoholt. Ebben az esetben pótold vízzel vagy zöldségalaplével a kieső folyadékot.
Vegán sajtfondü
Hozzávalók 6 személyre
- 2 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 150 ml száraz fehérbor
- 2 közepes krumpli felkockázva
- 1 közepes répa feldarabolva
- 100 g kesudió
- 1 tk só
- 400 ml víz
- 3 púpozott evőkanál sörélesztőpehely
- 2 tk mustár
- 0.5 ek kukoricakeményítő
Elkészítés:
Az olívaolajon 2-3 perc alatt dinszteljük üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és együtt is pirítsuk 1 percig. Öntsük fel a fehérborral, és főzzük 3 percig, vagy amíg az alkohol elpárolog.
Adjuk hozzá a krumplit, a répát, a kesudiót, a sót és a vizet, és fedő alatt, közepes hőfokon főzzük 15-20 percig. Vegyük le a tűzről, adjunk hozzá minden más hozzávalót, és botmixerrel dolgozzuk simára.
Tegyük vissza a tűzre, és ismét forraljuk fel, majd vegyük le, és tetszés szerint fondüedényből kínáljuk.
-
2024-05-02 10:32:02
-
2024-05-02 08:32:01
-
2024-05-01 09:36:01
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!