Hamis sajtfondü a téli beszélgetésekhez: mentesen is mennyei mártogatós

Vegan-sajtfondu-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Készíts hamis sajtfondüt tisztán növényi hozzávalókból: ettől garantáltan nem tapasztalsz kellemetlen tüneteket, és vegánként is bátran eheted!

Ezt a hamis sajtfondüt gyorsan és egyszerűen elkészítheted. A legtöbb vegán satjtszószhoz hasonlóan nagyon egészséges, alacsony zsírtartalma miatt szívbarát, és akkor is bátran megeheted, ha laktózérzékeny vagy vegán vagy.

A hagyományos svájci sajtfondühöz (fondue au fromage) hasonlóan kevés kukoricakeményítőt és fehérbort is tartalmaz. A keményítőre azért van szükség, hogy a szósz ragacsosabb legyen, a bor pedig lazítja, és izgalmasabb ízt ad neki. Ha szeretnéd, a receptet akár sörrel is kipróbálhatod, vagy ki is hagyhatod belőle az alkoholt. Ebben az esetben pótold vízzel vagy zöldségalaplével a kieső folyadékot.

Vegán sajtfondü

Vegan-sajtfondu

Hozzávalók 6 személyre

  • 2 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 150 ml száraz fehérbor
  • 2 közepes krumpli felkockázva
  • 1 közepes répa feldarabolva
  • 100 g kesudió
  • 1 tk
  • 400 ml víz
  • 3 púpozott evőkanál sörélesztőpehely
  • 2 tk mustár
  • 0.5 ek kukoricakeményítő
Recept idők

Elkészítés:

Az olívaolajon 2-3 perc alatt dinszteljük üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és együtt is pirítsuk 1 percig. Öntsük fel a fehérborral, és főzzük 3 percig, vagy amíg az alkohol elpárolog.

Adjuk hozzá a krumplit, a répát, a kesudiót, a sót és a vizet, és fedő alatt, közepes hőfokon főzzük 15-20 percig. Vegyük le a tűzről, adjunk hozzá minden más hozzávalót, és botmixerrel dolgozzuk simára.

Tegyük vissza a tűzre, és ismét forraljuk fel, majd vegyük le, és tetszés szerint fondüedényből kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük