Foszlós házi bagett egyszerűen: vietnámi receptet mutatunk

Vietnámi bagettcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A vietnámi bagett, a banh mi gyönyörű aranysárga színben hódít. A külseje ropogós, a belseje pedig levegős, tökéletes szendvicsek gyárthatóak belőle.

A vietnámi konyha egyik ékköve a pho leves, mely az egész világot meghódította. Természetesen más finomságot is érdemes megkóstolni az ország konyhájából, az egyik ilyen a vietnámi bagett, mely hasonlít a franciák kedvencére. A pékáruk közt az egybeesés nem véletlen, mivel a francia telepesek vitték magukkal a bagett- és pástétomreceptjüket, amire a helyiek is felfigyeltek, majd idővel a magukévá tettek.

A banh mi nagyon népszerű hazájában, reggelire, ebédre és vacsorára is lehet fogyasztani. Az aranybarna kenyérféléből ízletes, jól megpakolt szendvicseket készítenek, ez az egyik legkedveltebb utcai harapnivaló Vietnámban.

Mi kerülhet a bagettbe?

Bármi, amit jónak vélsz. Mivel a vietnámi bagett tömör és puha, jól megtartja a belepakolt finomságokat. Érdemes kipróbálni pástétommal, hússal, felvágottal, és persze sok-sok zöldséggel.

Vietnámi bagett

Vietnámi bagettct

Hozzávalók 4 darabhoz

  • 200 g kenyérliszt
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál instant élesztő
  • 140 ml víz
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • kevés olívaolaj
  • víz szükség szerint (a lekenéshez)
Recept idők

Elkészítés:

A tészta összes hozzávalóját mérjük keverőtálba, és gyúrjunk belőle tésztát.

A kész tésztacipót takarjuk le, és kelesszük 1 órát. Ezután kevés (körülbelül 1 evőkanálnyi) olívaolajjal dolgozzuk át a tésztát.

A rugalmas tésztacipót ezután helyezzük kevés olívaolajjal kikent edénybe, takarjuk le, és kelesszük 30 percet.

A kelesztés után tegyük a tésztát enyhén olajozott felületre, és osszuk 4 egyforma méretű cipóra.

A cipókat takarjuk le, és kelesszük 15 percig. Ezután enyhén olajozott felületen a tésztacipóból az ujjainkkal nyomkodjuk ki a levegőt, majd nyújtófával is menjünk át rajta úgy, mintha hagyományos kiflit készítenénk.

A tésztát hosszában, szorosan tekerjük fel, majd formázzunk belőle bagettet.

A bagetteket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd takarjuk le konyharuhával vagy fóliával, és kelesszük 30 percig.

Kelesztés után egy éles késsel vágjuk be a bagettek tetejét, és spricceljük le kevés vízzel.

Egy magas falú tepsibe töltsünk 1-2 bögre vizet, majd tegyük a 180 fokosra előmelegített sütő aljába, majd a bagetteket is tegyük a sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük szép aranysárgára. (Mivel minden sütő más, lehet, több idő szükséges a bagettnek 4-5 perccel.)

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük