
Foszlós házi bagett egyszerűen: vietnámi receptet mutatunk

A vietnámi bagett, a banh mi gyönyörű aranysárga színben hódít. A külseje ropogós, a belseje pedig levegős, tökéletes szendvicsek gyárthatóak belőle.
A vietnámi konyha egyik ékköve a pho leves, mely az egész világot meghódította. Természetesen más finomságot is érdemes megkóstolni az ország konyhájából, az egyik ilyen a vietnámi bagett, mely hasonlít a franciák kedvencére. A pékáruk közt az egybeesés nem véletlen, mivel a francia telepesek vitték magukkal a bagett- és pástétomreceptjüket, amire a helyiek is felfigyeltek, majd idővel a magukévá tettek.
A banh mi nagyon népszerű hazájában, reggelire, ebédre és vacsorára is lehet fogyasztani. Az aranybarna kenyérféléből ízletes, jól megpakolt szendvicseket készítenek, ez az egyik legkedveltebb utcai harapnivaló Vietnámban.
Mi kerülhet a bagettbe?
Bármi, amit jónak vélsz. Mivel a vietnámi bagett tömör és puha, jól megtartja a belepakolt finomságokat. Érdemes kipróbálni pástétommal, hússal, felvágottal, és persze sok-sok zöldséggel.
-
2023-05-15 08:52:01
-
2023-04-22 09:28:01
-
2023-03-13 08:52:02
Vietnámi bagett

Hozzávalók 4 darabhoz
- 200 g kenyérliszt
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál instant élesztő
- 140 ml víz
- 4 evőkanál olívaolaj
- kevés olívaolaj
- víz szükség szerint (a lekenéshez)
Elkészítés:
A tészta összes hozzávalóját mérjük keverőtálba, és gyúrjunk belőle tésztát.
A kész tésztacipót takarjuk le, és kelesszük 1 órát. Ezután kevés (körülbelül 1 evőkanálnyi) olívaolajjal dolgozzuk át a tésztát.
A rugalmas tésztacipót ezután helyezzük kevés olívaolajjal kikent edénybe, takarjuk le, és kelesszük 30 percet.
A kelesztés után tegyük a tésztát enyhén olajozott felületre, és osszuk 4 egyforma méretű cipóra.
A cipókat takarjuk le, és kelesszük 15 percig. Ezután enyhén olajozott felületen a tésztacipóból az ujjainkkal nyomkodjuk ki a levegőt, majd nyújtófával is menjünk át rajta úgy, mintha hagyományos kiflit készítenénk.
A tésztát hosszában, szorosan tekerjük fel, majd formázzunk belőle bagettet.
A bagetteket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd takarjuk le konyharuhával vagy fóliával, és kelesszük 30 percig.
Kelesztés után egy éles késsel vágjuk be a bagettek tetejét, és spricceljük le kevés vízzel.
Egy magas falú tepsibe töltsünk 1-2 bögre vizet, majd tegyük a 180 fokosra előmelegített sütő aljába, majd a bagetteket is tegyük a sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük szép aranysárgára. (Mivel minden sütő más, lehet, több idő szükséges a bagettnek 4-5 perccel.)
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!