Krémes lencsés lasagne zöldségekkel dúsítva – Húsmentes fogás újévre
Cikkek
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Pofonegyszerű, ropogós rozmaringos keksz: tökéletes nasi az esti filmhez
Csodaszép kakaós piskótatekercs: krémes, mascarponés töltelék kerül bele
Sűrű, szaftos gombacurry: ínycsiklandó indiai fogás egyszerűen
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Kívül ropogós, belül krémes édesburgonya: ennek a köretnek nem lehet ellenállni
Rengeteg egészséges és fehérjedús zöldséggel készül a lasagne, amellyel az év eleji szerencsédet is megalapozhatod.
Az eredeti lasagnerecept ugyan csak darált húst, paradicsomszószt és besamelt tartalmaz, érdemes zöldségekkel is feldobni ezt az egyszerű, de tartalmas olasz tésztaételt. Ha például vegetáriánus verziót készítenél, akkor is számtalan lehetőséged van, a spenótos-ricottástól kezdve az édeskrumplis-sütőtökösig. A hagyományos változatot a bolognai ragu miatt kicsit időigényesebb elkészíteni, de így sem megy rá az egész napod.
Az újévkor szinte kötelező lencsét is eheted másképp elkészítve, bár a főzelék és a leves is nagyon jó választás, mindig érdemes újítani. Egy másik hüvelyessel, zöldborsóval, krémes paradicsomszósszal összeforralva tökéletes töltelék, és ebben a formában nemcsak vegetáriánus, hanem vegán fogás is. Ha sajtot azért eszel, akkor érdemes a paradicsomszószt egy kis ricottával összekeverni, és úgy a zöldségekhez adni.
Zöldséges-lencsés lasagne
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 200 gramm zöldborsó
- 400 gramm lencse
- 120 milliliter zöldségalaplé
- 1 csipet szerecsendió (őrölt)
- 500 gramm paradicsompassata
- 1 darab padlizsán
- 1 csomag lasagnelap
- 1 teáskanál olívaolaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
Egy 25x22 centiméteres tepsit olajozzunk ki. A hagymát és a fokhagymát vágjuk egészen apróra.
Egy nagyobb lábasban forrósítsunk olajat. A hagymát dinszteljük 5 percig, majd a fokhagymát is 1 percig. Adjuk hozzá a borsót és a lencsét, majd öntsük rá a zöldségalaplevet és tegyük hozzá a szerecsendiót. Tegyünk félre egy bögrével a paradicsomszószból, a többit keverjük hozzá a zöldségekhez, sózzuk, borsozzuk. Takarjuk le, és várjuk meg, amíg felforr. Vegyük le a hőmérsékletet, és főzzük 20 percig, amíg a lencse és a borsó meg nem puhul. Tegyük ki egy tálba hűlni, majd tegyük a hűtőbe.
A padlizsánt szeleteljük fel, és egy kevés olajon dinszteljük meg.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Egy tepsit kicsit olajozzunk ki, majd fektessünk rá tésztalapokat. Kenjük meg a borsós-paradicsomos keverékkel, majd fektessünk rá néhány szelet padlizsánt. Következhet újra a tésztalap, majd újra a paradicsomos-borsós keverék egészen addig, amíg el nem fogy. A tetejére tegyük rá a maradék paradicsomszószt és a padlizsánkarikákat.
Süssük a lasagnét 45 percig, amíg aranybarna nem lesz a teteje.
Fotó: Getty Images