
Mennyei sós pite csirkehússal: a quiche akár főfogásnak is tökéletes
A quiche, vagyis a csirkés sós pite leveles tésztából pillanatok alatt elkészülő vacsora.
Ez a pite nem a megszokott módon készül, a tésztába ugyanis nem édes, gyümölcsös töltelék kerül, hanem szaftos zöldségragu. A zöldségek között póréhagyma, gomba, répa és spenót is helyet kap, és ahhoz, hogy tartalmasabb és fehérjedúsabb legyen, tofu is sül az összeállításba.
A pitetészta a hagyományos, édes tésztákhoz hasonlóan készül, természetesen cukor nélkül, és kevés őrölt rozmaringtól lesz karakteres az íze. A teljes pite tej- és tojásmentes, így növényi étrendbe is beilleszthető.
Először a tésztát készítjük el. Ehhez tegyük a lisztet, a sót, a rozmaringot és a fehér borsot egy közepes tálba, és keverjük össze. A növényi vajalternatívát vágjuk kockákra, adjuk a lisztes alaphoz, és gyors mozdulatokkal morzsoljuk szét. Adjuk hozzá a vizet, majd gyúrjunk belőle összeálló, ruganyos tésztát. Osszuk két részre 60/40 százalékos arányban, formázzunk belőlük gombócokat, csomagoljuk fóliába, és 1 órára tegyük hűtőbe.
Közben készítsük el a ragut. Ehhez egy nagyobb edényben hevítsük fel az olívaolajat, majd 2-3 perc alatt fonnyasszuk meg benne a póréhagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát, együtt is pirítsuk 1 percig, majd mehet bele a csiperke és a sárgarépa is. Közepes hőfokon pirítsuk őket 5-6 percig, vagy amíg a gomba kissé össze nem esik, majd adjuk hozzá a felkockázott tofut is.
Ízesítsük a sóval, borssal, kakukkfűvel és sörélesztőpehellyel, majd keverjük hozzá a lisztet, és kissé pirítsuk le. Öntsük fel az alaplével, főzzük 1-2 percig, hogy kissé besűrűsödjön, majd végül keverjük bele a bébispenótot, és 1-2 perc alatt fonnyasszuk meg. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk langyosra hűlni.
Közben a nagyobbik tésztát vegyük ki a hűtőből, gyúrjuk át, és lisztezett felületen nyújtsuk kb. 25 centiméteresre. A sodrófával segítsük a sütőformába, és simítsuk bele, majd kanalazzuk rá a tölteléket. Vegyük ki a tészta másik felét, és nyújtsuk kb. 23 centiméteresre. Helyezzük a töltelékre, és a széleket nyomkodjuk össze az alsó réteggel, egy éles késsel vagdossuk be a tetejét, majd kenjük le szójaitallal.
Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 45-50 perc alatt süssük aranybarnára. Szeletelés előtt hagyjuk néhány percig hűlni.
Tipp: tofu helyett konzerves fehérbabot vagy csicseriborsót is adhatunk a raguhoz.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu