Zöldséges pite gazdagon: szaftos ragu sül a ropogós tésztába

4
Nyomtatás
Zoldseges-pite-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Erre a fogásra igazán megéri rászánni az időt! A sűrű, szaftos zöldségragu omlós, fűszeres pitetésztába kerül, és együtt sülnek ropogósra!

Ez a pite nem a megszokott módon készül, a tésztába ugyanis nem édes, gyümölcsös töltelék kerül, hanem szaftos zöldségragu. A zöldségek között póréhagyma, gomba, répa és spenót is helyet kap, és ahhoz, hogy tartalmasabb és fehérjedúsabb legyen, tofu is sül az összeállításba.

A pitetészta a hagyományos, édes tésztákhoz hasonlóan készül, természetesen cukor nélkül, és kevés őrölt rozmaringtól lesz karakteres az íze. A teljes pite tej- és tojásmentes, így növényi étrendbe is beilleszthető.

Zöldséges pite

Zoldseges-pite

Hozzávalók x cm-es formához 22 cm átmérőjű formához

A tésztához:

  • 350 g finomliszt
  • 1 tk.
  • 0.75 tk. őrölt rozmaring
  • 0.5 tk. fehér bors
  • 250 g növényi vajalternatíva
  • 5 ek. jéghideg víz

A töltelékhez:

  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 szál póréhagyma félbevágva, felkarikázva (csak a fehér és világoszöld részek)
  • 5 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 250 g csiperke megpucolva, felszeletelve
  • 1 szál sárgarépa vékony csíkokra vágva
  • 200 g füstölt tofu
  • 1 tk.
  • 0.5 tk. bors
  • 2 tk. szárított kakukkfű
  • 3 ek. sörélesztőpehely
  • 400 ml zöldségalaplé vagy víz
  • 1 csapott ek. finomliszt
  • 250 g bébispenót
  • 3 ek. szójaital a kenéshez
Recept idők

Elkészítés:

Először a tésztát készítjük el. Ehhez tegyük a lisztet, a sót, a rozmaringot és a fehér borsot egy közepes tálba, és keverjük össze. A növényi vajalternatívát vágjuk kockákra, adjuk a lisztes alaphoz, és gyors mozdulatokkal morzsoljuk szét. Adjuk hozzá a vizet, majd gyúrjunk belőle összeálló, ruganyos tésztát. Osszuk két részre 60/40 százalékos arányban, formázzunk belőlük gombócokat, csomagoljuk fóliába, és 1 órára tegyük hűtőbe.

Közben készítsük el a ragut. Ehhez egy nagyobb edényben hevítsük fel az olívaolajat, majd 2-3 perc alatt fonnyasszuk meg benne a póréhagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát, együtt is pirítsuk 1 percig, majd mehet bele a csiperke és a sárgarépa is. Közepes hőfokon pirítsuk őket 5-6 percig, vagy amíg a gomba kissé össze nem esik, majd adjuk hozzá a felkockázott tofut is.

Ízesítsük a sóval, borssal, kakukkfűvel és sörélesztőpehellyel, majd keverjük hozzá a lisztet, és kissé pirítsuk le. Öntsük fel az alaplével, főzzük 1-2 percig, hogy kissé besűrűsödjön, majd végül keverjük bele a bébispenótot, és 1-2 perc alatt fonnyasszuk meg. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk langyosra hűlni.

Közben a nagyobbik tésztát vegyük ki a hűtőből, gyúrjuk át, és lisztezett felületen nyújtsuk kb. 25 centiméteresre. A sodrófával segítsük a sütőformába, és simítsuk bele, majd kanalazzuk rá a tölteléket. Vegyük ki a tészta másik felét, és nyújtsuk kb. 23 centiméteresre. Helyezzük a töltelékre, és a széleket nyomkodjuk össze az alsó réteggel, egy éles késsel vagdossuk be a tetejét, majd kenjük le szójaitallal.

Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 45-50 perc alatt süssük aranybarnára. Szeletelés előtt hagyjuk néhány percig hűlni.

Tipp: tofu helyett konzerves fehérbabot vagy csicseriborsót is adhatunk a raguhoz.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon