Így darabold fel az egész szárnyast: mutatjuk, mi készülhet a részekből
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Bármilyen szárnyasról is legyen szó, érdemes egészben vásárolni, sokkal gazdaságosabb, és szakszerűen feldarabolva minden részének hasznát veheted a konyhában.
A csirke, pulyka vagy a kacsa egészben vásárolva aranyat ér, hisz fenséges egyben sültek készülhetnek belőlük, ha pedig alkatrészeire szeded őket, feltankolhatod hússal a fagyasztót, így jó ideig lesz miből főznöd.
Manapság talán már nem annyira nagy divat egészben vásárolni a szárnyast, hisz sokan megrémülnek még a gondolattól is, hogy miként darabolják fel, ebből adódóan pedig nem is mernek nekiállni a bontásnak.
Bezzeg régen minden más volt, a mamák gond nélkül a kezeik közé kapták a szárnyast, néhány ügyes mozdulattal részekre szedték, aztán kiporciózták, miből mi készüljön. A farhátból leves, a mell rántva, a comb vagy a szárnya sütve vagy pörköltbe főve készült. Az egyszerű darabolási technikát érdemes elsajátítani, több ízletes fogás is készülhet a szétszedett szárnyasból.
Ha eddig nem merted megpróbálni, most eljött az idő, szedd össze minden bátorságod és darabold fel a vásárolt madarat.
A szárnyas bontásához feltétlen szükséged lesz egy vágódeszkára, egy éles késre, és az sem árt, ha húsvágó olló is van a konyhafiókodban.
A felszerelés és a madár nálad, indulhat is a művelet! Első lépésben döntsd el, hogy a szárnyával vagy a combjával kezded. Ha ezzel megvagy, akkor készítsd magad elé a csirkét, fektesd a hátára, majd ahol a bőr gyenge, a comb és a mell találkozásánál, vágj bele. Amikor már elvágtad annyira, hogy tudod mozgatni, fordítsd ki a combot. A szárnyával ugyanígy járj el.
Mindegy, hogy comb vagy szárny, mindkét részt szét tudod vágni a porcok találkozásánál, így lesz alsó- és felsőcombod.
A mellrészét húsollóval a legkönnyebb kikapni, de kést is használhatsz, amelyik jobban tetszik. Ollóval vagy késsel haladj végig a gerinc mellett, majd válaszd le a csontról, így meg is kapod a mellrészét. A gerincet sem szabad kidobni, isteni alaplé vagy mártás készülhet belőle.
Videóban is mutatjuk, hogy zajlik a darabolás:
A szakszerű darabolásnak köszönhetően 8 részre tudod darabolni a madarat, lesz nálad 2 mell, 2 szárny, 2 alsó- és felsőcomb. Ezután már csak azt kell kitalálnod, mi finom készüljön a húsokból. Ha nincs ötleted, akkor lesd meg a linkeket, mit érdemes kipróbálni.
- Citromos-zöldfűszeres sült csirke
- Citromos pácban grillezett csirkemell
- Sajttal és spenóttal töltött csirkemell
- Tejfölös csirkepaprikás egész csirkéből
- Mézes-lime-os sült csirkecomb
- Joghurtos rántott csirkecomb
- Egészben sült fokhagymás csirke
- Mézes-chilis csirkeszárny
- Gombával és aszalt paradicsommal töltött csirkecomb
Fotók: Getty Images