Céklás hummusz gazdagon: így dobd fel a klasszikus változatot
Készíts hummuszt lenyűgöző bíborlila színben: az amúgy is tartalmas fogást egészítsd ki a vitaminbomba céklával.
Ha szereted a klasszikus hummuszt, akkor a céklás változatért is odáig leszel: vibráns, szemet gyönyörködtető színű, és ugyanolyan finom, mint a sima verzió. A csicseriborsós alap önmagában is egy tartalmas és tápanyagdús krémet eredményez, céklával kombinálva azonban még tovább fokozhatod pozitív hatásait.
A cékla sütőben sül, így a lehető legtöbbet megőrzi a vitamintartalmából, és a vízben főzéssel szemben sokkal krémesebb marad. És bár a cékla sütése viszonylag hosszú időt vesz igénybe, a munka nagy részét a sütő végzi, így azalatt előkészítheted a hummusz többi részét.
Ahhoz, hogy ne járasd szinte üresben a sütőt – a recepthez ugyanis csak egy közepes méretű cékla szükséges –, süss meg több darabot, és tedd félre őket későbbre. A hűtőben tárolva 3-4 napig is elállnak, és vitamindús köretet, salátát vagy akár krémlevest is készíthetsz belőlük.
Céklás hummusz gazdagon
Hozzávalók 6 személyre
- 1 db közepes cékla (kb. 150 g)
- 1 db csicseriborsó-konzerv (kb. 400 g)
- 0.5 tk szódabikarbóna
- 100 g tahini
- 2 ek friss citromlé
- 1 db citrom reszelt héja
- 2 db fokhagyma apróra vágva
- 0.25 tk őrölt kömény
- 0.25 tk őrölt koriandermag
- 1 tk só
- 1 csipet bors
Elkészítés:
A céklát alaposan mossuk meg, vágjuk le a szárát, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. Takarjuk le alufóliával, és 200 fokra előmelegített sütőben 45-55 perc alatt süssük puhára. Ha elkészült, és már nem tűzforró, tartsuk pár másodpercre hideg víz alá, és húzzuk le a héját.
Közben a csicseriborsóról öntsük le a levét, öblítsük le, majd a szódabikarbónával és annyi vízzel, amennyi ellepi, főzzük 20 percig, vagy ameddig elkezd leválni a héjuk.
Öblítsük le őket, szedegessük le a levált héjakat, de nem szükséges az összesről levenni. Tegyük őket egy aprítógépbe, és 2 perc alatt pürésítsük krémesre.
Adjuk hozzá a megsült céklát, a tahinit, a citromhéjat, a citromlevet, a fokhagymát, a köményt, a koriandert, fél teáskanál sót (kóstolás után igény szerint a másik felét is) és a borsot. Pürésítsük selymes állagúra, ha szükséges, közben kaparjuk le a tartály oldaláról a felragadt darabokat.
Ellenőrizzük a sűrűségét: ha hígabbra szeretnénk, adjunk hozzá 1-2 evőkanál jéghideg vizet is.
Tegyük ki egy nagyobb tányérba, és tetszés szerint díszítsük csicseriborsóval, korianderrel, olívaolajjal.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!