A tökéletes pizzatészta Jamie Oliver szerint: a liszten múlik a siker
A jó pizza a tökéletes alapnál kezdődik: ennek a receptjét hoztuk most el, és Jamie Oliver hasznos tippjeit is tolmácsoljuk, hogy egy fenomenális pizzatésztát készíthess.
Az öntöttvas serpenyőkről és edényekről régóta ódákat zengek, hiszen annyira sokoldalú konyhai eszközök, hogy minden háztartásban ott lenne a helyük. A raguktól kezdve a házi kenyéren át a kukoricakenyérig rengeteg étel elkészíthető bennük, sőt még a pizza is isteni lesz.
Ráadásul, ha a vastagabb tésztás pizzákért rajongsz, ez az eszköz akkor is szuper választás, mert az optimális hőelosztása révén anélkül sül benne ropogósra a tészta, hogy bárhol is megégne. Ebben a receptben egy csupa növényi alapanyagokból készülő változatot hoztam, de a vegán alternatívák helyett bátran használhatsz feltétként sajtot vagy húsféléket is.
Készítsük elő a pizzatésztát az ebben a receptben leírtak szerint.
Készítsük el a paradicsomszószt is az ebben a receptben leírtak szerint.
Hevítsük elő a sütőt 220 fokra.
Kézzel nyújtsuk korong formájúra a pizzatésztát, és helyezzük bele egy 25 cm-es száraz öntöttvas serpenyőbe. Szurkáljuk meg a tésztát egy villával, majd hevítsük a serpenyőt a tűzhelyen 2 percig közepes hőfokon: ez segít abban, hogy extra ropogós legyen az alja.
Vegyük le a tűzről, kenjük meg az olívaolajjal, locsoljuk rá a paradicsomszószt, szórjuk meg hagymakarikákkal, a mozzarellával, az aszalt paradicsommal, az olajbogyóval és a chilipehellyel.
Tegyük 12-15 percre a sütőbe. Akkor van készen, ha a tészta aranybarna és teljesen átsült. Végül tépkedjünk rá néhány bazsalikomlevelet, és locsoljuk meg kevés olívaolajjal.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu