Békebeli krumplis pogácsa: zsírral gyúrva lesz igazán puha
Sajt nélkül is lehet jó pogácsát sütni, méghozzá nagyon finomat! Mutatjuk a nagyi bevált receptjét, erre a pogácsára tényleg rá fog járni a család.
A gusztusos házi pékáru szép aranybarnára sül. A finomság íze és textúrája tökéletes, foszlós, melynek nem lehet ellenállni. Ha egyszer megkóstolja az ember, a rabjává válik, többször nem fog a boltban zsemlét venni, csak ezt süti majd!
A zsemle burgonyával és kefirrel készül, ettől a párostól csodás. A krumplitól picit testesebb, a kefirtől pedig nagyon puha. Ha utóbbi épp nincs kéznél, akkor joghurttal vagy tejföllel próbáld ki a receptet. Ha pedig még izgalmasabban sütnéd meg, akkor a zsemlék tetejére szórj egy kevés szezámmagot, lenmagot vagy tökmagot.
A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk egyforma méretű kockákra, és bő, sós vízben főzzük puhára. Ezután szűrjük le (a krumpli főzővizéből tegyünk félre), és hagyjuk langyosra hűlni, utána törjük simára.
A krumpli félretett főzővizéből 1 bögrényit mérjünk ki, majd ebbe keverjük az élesztőt, és letakarva hagyjuk állni 8-10 percet.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, és adjuk hozzá az összetört burgonyát, sót, tojást, kefirt, vajat és az élesztős vizet, dagasszunk belőle rugalmas tésztát. (Dagasztás közben a félretett főzővízből bátran adjunk hozzá még szükség szerint.)
A rugalmas, lágy tésztát takarjuk le konyharuhával, és 1 óra alatt kelesszük a duplájára.
A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett dolgozófelületre, és osszuk 10 egyforma méretű cipóra. Ebből formázzunk a tetszésünknek megfelelő zsemléket.
A zsemléket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd letakarva pihentessük 30 percig.
A megkelt zsemléket kenjük le vízzel, majd toljuk 200 fokosra előmelegített sütőbe, és 20-30 perc alatt süssük készre.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu