Burgonyás házi zsemle: kefirtől pihe-puha a tésztája

4
Nyomtatás
Burgonyás házi zsemle cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A krumplis, kefires zsemlének nincsen párja! Elképesztően finom és puha, és harmadnap is ugyanúgy élvezhető!

A gusztusos házi pékáru szép aranybarnára sül. A finomság íze és textúrája tökéletes, foszlós, melynek nem lehet ellenállni. Ha egyszer megkóstolja az ember, a rabjává válik, többször nem fog a boltban zsemlét venni, csak ezt süti majd!

Így is lehet!

A zsemle burgonyával és kefirrel készül, ettől a párostól csodás. A krumplitól picit testesebb, a kefirtől pedig nagyon puha. Ha utóbbi épp nincs kéznél, akkor joghurttal vagy tejföllel próbáld ki a receptet. Ha pedig még izgalmasabban sütnéd meg, akkor a zsemlék tetejére szórj egy kevés szezámmagot, lenmagot vagy tökmagot.

Burgonyás házi zsemle

Burgonyás házi zsemle ct

Hozzávalók 10 darabhoz

  • 30 dkg krumpli
  • 1 csomag élesztő
  • só ízlés szerint
  • 50 dkg liszt
  • 1 teáskanál só (a zsemlébe)
  • 1 darab tojás
  • 3 evőkanál kefir
  • 5 dkg puha vaj
  • liszt a tészta alá
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk egyforma méretű kockákra, és bő, sós vízben főzzük puhára. Ezután szűrjük le (a krumpli főzővizéből tegyünk félre), és hagyjuk langyosra hűlni, utána törjük simára.

A krumpli félretett főzővizéből 1 bögrényit mérjünk ki, majd ebbe keverjük az élesztőt, és letakarva hagyjuk állni 8-10 percet.

A lisztet szitáljuk keverőtálba, és adjuk hozzá az összetört burgonyát, sót, tojást, kefirt, vajat és az élesztős vizet, dagasszunk belőle rugalmas tésztát. (Dagasztás közben a félretett főzővízből bátran adjunk hozzá még szükség szerint.)

A rugalmas, lágy tésztát takarjuk le konyharuhával, és 1 óra alatt kelesszük a duplájára.

A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett dolgozófelületre, és osszuk 10 egyforma méretű cipóra. Ebből formázzunk a tetszésünknek megfelelő zsemléket.

A zsemléket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd letakarva pihentessük 30 percig.

A megkelt zsemléket kenjük le vízzel, majd toljuk 200 fokosra előmelegített sütőbe, és 20-30 perc alatt süssük készre.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon