Sűrű, savanykás ribizlilekvár: süteményekbe töltve is tökéletes
A vitaminokban dúskáló ribizliből érdemes lekvárt főzni és feltölteni vele a kamra polcát télire, jól fog esni a gyümölcsből készült savanykás dzsem.
Az olyan erdei gyümölcsökből készülő lekvárok, mint az áfonya, a ribizli vagy éppen a szeder, igazi kuriózumnak számítanak, pedig az elkészítésük nem sokban különbözik a klasszikusnak számító epernél vagy sárgabaracknál.
Ebbe a változatba az egyébként is rostban, antioxidánsokban és ásványi anyagokban gazdag szeder mellé chiamag is kerül, amely tele van omega-3 zsírsavakkal, és természes zselésítőként is működik. Így nem kell más zselésítő anyagot használnod a lekvárodhoz.
Tegyük a megtisztított gyümölcsöt egy közepes edénybe, szórjuk rá a cukrot, és egy villával kissé nyomkodjuk össze. Adjuk hozzá a citromlevet, alacsony hőfokon forraljuk fel, majd időnként megkeverve főzzük 20 percig.
Adjuk hozzá a chiamagot, és főzzük együtt is további 10 percig. Még forrón öntsük a lekvárt egy közepes, steril üvegbe, zárjuk le fóliával, és csavarjuk rá a tetejét. Az ebben a cikkben leírtak szerint tegyük száraz dunsztba, hagyjuk kihűlni, és száraz, hűvös helyen tároljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu