Omlós csirkecomb Stroganoff módra: a gombás szósz a lelke

stroganoff-csirkecomb
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A vajas-szalonnás-gombás alaptól lesz mennyei a szósz, a csirkecomb átveszi az ízeket, miközben vajpuhára fő.

Ha szereted a klasszikus, bélszínnel készült Stroganoff-ragut, próbáld ki az alábbi változatot! A drága bélszín helyett csirkecomb az alapja, de ízeiben abszolút hozza a nagy kedvencet. 

A ragu lelke a gomba, a mustár és a tejföl, de a szalonnát és az uborkát sem érdemes kihagyni belőle! Combból lehetőleg filét válassz, az sokkal előbb átsül, mint a csontos darabok, és sokkal szaftosabb marad, mintha csirkemellel dolgoznál.

A húst érdemes körbepirítani, mielőtt a szószba kerül: így egyrészt sokkal előbb elkészül, másrészt a serpenyőben maradt pörzsanyagtól még finomabb lesz a mártás.

Csirkecomb Stroganoff módra

stroganoff-csirkecomb2

Hozzávalók 6 személyre

Hús:

  • 800 g csirkecombfilé
  • 1 tk fokhagymapor
  • ízlés szerint só, bors
  • 2 ek olívaolaj

Szósz:

  • 10 dkg füstölt szalonna (húsos)
  • 25 g vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 300 g csiperkegomba
  • 8 közepes db csemegeuborka
  • 2 ek liszt
  • 500 ml alaplé
  • 1 ek mustár
  • 150 g tejföl

Egyéb:

  • a tálaláshoz petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A szalonnát vágjuk vékony csíkokra vagy kisebb kockákra. A vöröshagymát hámozzuk meg, vágjuk finomra. A gombát tisztítsuk meg, vágjuk vastagabb szeletekre. A csemegeuborkát vágjuk karikákra.

A csirkecombokról itassuk fel a nedvességet, majd sózzuk, borsozzuk, fokhagymaporral fűszerezzük mindkét oldalukat. Forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben, tegyük bele a combokat, majd süssük őket 4-5 percig, míg kívülről picit megpirulnak, majd a másik oldalukat is pirítsuk meg. Belül még nem kell teljesen átsülniük. Szedjük őket egy tányérra.

Ugyanebbe a serpenyőbe dobjuk bele a vajat és a szalonnát. Várjuk meg, míg kisül a szalonna zsírja, majd dobjuk rá a hagymát. Dinszteljük 5-6 percig, majd adjuk hozzá a gombát. Addig dinszteljük, míg elpárolog alóla a folyadék, picit megpirul. Ekkor szórjuk rá a lisztet, keverjük vele össze.

Fokozatosan, kevergetés közben öntsük fel az alaplével. Adjuk hozzá a mustárt és az uborkát, sózzuk, borsozzuk. Tegyük bele a combokat. Alacsony lángon, fedő alatt főzzük még 10-15 percig, míg a hús teljesen átfő. Ekkor keverjük bele a tejfölt, 2-3 perc alatt főzzük össze.

Tésztával vagy galuskával tálaljuk.

Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük