
Pihe-puha dióhabos kifli: igazi békebeli finomság

A mama receptje alapján készült kifli diós töltelékben gazdag. Omlós, édes és nagyon finom, érdemes belőle dupla adaggal készíteni.
A dió ősi csemege, mely magában falatozva is jólesik, és a legfinomabb desszertek is a csonthéjasból készülnek. A diós édességek főleg az őszi, téli szezonban kerülnek terítékre, a klasszikus ünnepi sütik főszereplője is. És ha már szóba került az ünnep, akinek van kedve, már készülődhet, érdemes próbasütést tartani, hogy a meghitt napon minden tökéletes legyen. Mutatom is az egyik kedvenc dióskifli-receptemet, mely garantáltan elvarázsol mindenkit.
A puha, foszlós kifli kelt tésztából készül. Igényli a türelmet, keleszteni és pihentetni is kell. A kifli a tölteléktől lesz különleges, amely tojásfehérjehab és darált dió keverékéből készül. Igazi mamaféle finomság, melyből öröm minden falat.
Így is lehet
Ha esetleg nem szimpatizálsz a dióval, vagy pénztárcabarát verzióban készítenéd el, akkor dió helyett kókuszreszeléket használj.
-
2023-09-02 09:28:01
-
2023-04-23 10:16:02
-
2023-03-26 09:28:02
Dióhabos kifli

Hozzávalók 25 darabhoz
Tészta:
- 2.5 dl langyos tej (+ kenéshez)
- 2 evőkanál cukor
- 1 csomag élesztő
- 50 dkg finomliszt
- 2 darab tojássárgája
- 1 evőkanál tejföl
- 2 evőkanál olaj vagy vaj
Töltelék:
- 2 darab tojásfehérje
- 3 evőkanál porcukor
- 18 dkg darált dió
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A langyos tejbe keverjünk bele 1 evőkanál cukrot és az élesztőt, majd takarjuk le, és futtassuk fel 5-8 perc alatt.
A lisztet szitáljuk tálba, majd adjuk hozzá a maradék cukrot, tojássárgáját, tejfölt, a felfuttatott élesztőt, dagasszunk rugalmas tésztát belőle. Ezután az olajat vagy vajat dolgozzuk a tésztához, majd letakarva kelesszük 1 órát.
A tojásfehérjét a porcukorral verjük kemény habbá, majd a darált diót is forgassuk hozzá.
A megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre, és osszuk három egyenlő részre. A tésztacipókat egyenként nyújtsuk kör alakúra, majd kenjük rá a diós tölteléket.
A töltelékkel lekent tésztát vágjuk 10-12 cikkre, majd tekerjük fel.
A kifliket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Takarjuk le, és 20-30 percig pihentessük. Ezután kenjük le tejjel a kifliket, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 18-22 percre (sütőtől függően néhány perccel több is lehet a sütési idő).
Az elkészült kifliket porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!