Füstös, sütőben sült édesburgonya: kukoricadarától lesz roppanós
Az édesburgonya-hasábok egyszerűen, a sütőbe tolva pirulnak. A batáta, köszönhetően a kukoricadarának, kívül ropogósra, belül pedig krémesre sül.
Már régóta kacérkodom a zöldségspagetti gondolatával, de egész mostanáig nem készítettem el semmilyen változatát. A napokban azonban beszereztem egy spirál szeletelőt, és azonnal fel is avattam ezzel az édesburgonya-tésztával. Bár zöldségtészta esetén a legtöbben a cukkiniből készült változatra gondolunk – és tény, hogy azt a legegyszerűbb elkészíteni –, szinte bármilyen zöldség megfelel a célra.
Ennek az ételnek az a legnagyobb pozitívuma, hogy egyetlen edényben készül a szósz és a „tészta” is, így amellett, hogy egy gazdag ízvilágú ebédet tehetsz az asztalra, a mosogatás ideje is lerövidül. Mivel az édesburgonya milliméter vastag csíkokban kerül az ételbe, a főzési idő is csak perceket vesz igénybe, így akár hétköznap estékre is tökéletes választás. Ráadásul gluténmentes, tejmentes, nem tartalmaz finomított szénhidrátokat, vagyis a legtöbb diétába könnyedén beilleszthető.
Az édesburgonyákat hámozzuk meg, és egy spirál szeletelővel készítsünk belőlük spagettivastagságú szálakat. Tegyük félre.
Egy nagyobb serpenyőben vagy edényben hevítsük fel az olívaolajat, és 1-2 perc alatt dinszteljük benne üvegesre a fokhagymát és a gyömbért. Adjuk hozzá a vékonyra felszeletelt shiitake gombát, és 2-3 percig együtt is pirítsuk őket, vagy amíg a gomba kissé összeesik és aranybarna színt kap.
Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a spenótot, kevés vizet és a lime-levet, és fonnyasszuk meg. Öntsük fel a kókuszkrémmel, majd keverjük bele az édesburgonyát is, és alacsony/közepes hőfokon, fedő alatt 10-12 perc alatt főzzük majdnem puhára. Időnként keverjük át a tésztát, hogy ne ragadjon le, de legyünk óvatosak, hogy ne törjük össze. Melegen fogyasszuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors