
Édesburgonya-tészta krémes gombaszósszal: könnyed, tápláló ebéd

Ha kedveled a zöldségspagettit, akkor ne ragadj le a cukkinis változatánál: így készítsd el édesburgonyából, krémes gombaszósszal összeforgatva.
Már régóta kacérkodom a zöldségspagetti gondolatával, de egész mostanáig nem készítettem el semmilyen változatát. A napokban azonban beszereztem egy spirál szeletelőt, és azonnal fel is avattam ezzel az édesburgonya-tésztával. Bár zöldségtészta esetén a legtöbben a cukkiniből készült változatra gondolunk – és tény, hogy azt a legegyszerűbb elkészíteni –, szinte bármilyen zöldség megfelel a célra.
Ennek az ételnek az a legnagyobb pozitívuma, hogy egyetlen edényben készül a szósz és a „tészta” is, így amellett, hogy egy gazdag ízvilágú ebédet tehetsz az asztalra, a mosogatás ideje is lerövidül. Mivel az édesburgonya milliméter vastag csíkokban kerül az ételbe, a főzési idő is csak perceket vesz igénybe, így akár hétköznap estékre is tökéletes választás. Ráadásul gluténmentes, tejmentes, nem tartalmaz finomított szénhidrátokat, vagyis a legtöbb diétába könnyedén beilleszthető.
-
2023-12-07 09:36:01
-
2023-11-29 08:32:01
-
2023-11-16 10:32:02
Édesburgonya-tészta gombaszósszal

Hozzávalók 2 személyre
- 800 g édesburgonya
- 2 ek olívaolaj
- 5 gerezd fokhagyma felszeletelve
- 1 ek friss gyömbér apróra vágva
- 300 g shiitake gomba felszeletelve
- 0.5 tk só
- 1 csipet bors
- 100 g bébispenót
- 1 dl víz
- 400 ml kókuszkrém
- 0.5 db lime leve
Elkészítés:
Az édesburgonyákat hámozzuk meg, és egy spirál szeletelővel készítsünk belőlük spagettivastagságú szálakat. Tegyük félre.
Egy nagyobb serpenyőben vagy edényben hevítsük fel az olívaolajat, és 1-2 perc alatt dinszteljük benne üvegesre a fokhagymát és a gyömbért. Adjuk hozzá a vékonyra felszeletelt shiitake gombát, és 2-3 percig együtt is pirítsuk őket, vagy amíg a gomba kissé összeesik és aranybarna színt kap.
Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a spenótot, kevés vizet és a lime-levet, és fonnyasszuk meg. Öntsük fel a kókuszkrémmel, majd keverjük bele az édesburgonyát is, és alacsony/közepes hőfokon, fedő alatt 10-12 perc alatt főzzük majdnem puhára. Időnként keverjük át a tésztát, hogy ne ragadjon le, de legyünk óvatosak, hogy ne törjük össze. Melegen fogyasszuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!
Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is.
Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet.
Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Promóció
Olvasd el ezt is!