Édesburgonya-tészta krémes gombaszósszal: könnyed, tápláló ebéd

Edesburgonyateszta-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha kedveled a zöldségspagettit, akkor ne ragadj le a cukkinis változatánál: így készítsd el édesburgonyából, krémes gombaszósszal összeforgatva.

Már régóta kacérkodom a zöldségspagetti gondolatával, de egész mostanáig nem készítettem el semmilyen változatát. A napokban azonban beszereztem egy spirál szeletelőt, és azonnal fel is avattam ezzel az édesburgonya-tésztával. Bár zöldségtészta esetén a legtöbben a cukkiniből készült változatra gondolunk – és tény, hogy azt a legegyszerűbb elkészíteni –, szinte bármilyen zöldség megfelel a célra.

Ennek az ételnek az a legnagyobb pozitívuma, hogy egyetlen edényben készül a szósz és a „tészta” is, így amellett, hogy egy gazdag ízvilágú ebédet tehetsz az asztalra, a mosogatás ideje is lerövidül. Mivel az édesburgonya milliméter vastag csíkokban kerül az ételbe, a főzési idő is csak perceket vesz igénybe, így akár hétköznap estékre is tökéletes választás. Ráadásul gluténmentes, tejmentes, nem tartalmaz finomított szénhidrátokat, vagyis a legtöbb diétába könnyedén beilleszthető.

Édesburgonya-tészta gombaszósszal

Edesburgonyateszta

Hozzávalók 2 személyre

  • 800 g édesburgonya
  • 2 ek olívaolaj
  • 5 gerezd fokhagyma felszeletelve
  • 1 ek friss gyömbér apróra vágva
  • 300 g shiitake gomba felszeletelve
  • 0.5 tk
  • 1 csipet bors
  • 100 g bébispenót
  • 1 dl víz
  • 400 ml kókuszkrém
  • 0.5 db lime leve
Recept idők

Elkészítés:

Az édesburgonyákat hámozzuk meg, és egy spirál szeletelővel készítsünk belőlük spagettivastagságú szálakat. Tegyük félre.

Egy nagyobb serpenyőben vagy edényben hevítsük fel az olívaolajat, és 1-2 perc alatt dinszteljük benne üvegesre a fokhagymát és a gyömbért. Adjuk hozzá a vékonyra felszeletelt shiitake gombát, és 2-3 percig együtt is pirítsuk őket, vagy amíg a gomba kissé összeesik és aranybarna színt kap.

Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a spenótot, kevés vizet és a lime-levet, és fonnyasszuk meg. Öntsük fel a kókuszkrémmel, majd keverjük bele az édesburgonyát is, és alacsony/közepes hőfokon, fedő alatt 10-12 perc alatt főzzük majdnem puhára. Időnként keverjük át a tésztát, hogy ne ragadjon le, de legyünk óvatosak, hogy ne törjük össze. Melegen fogyasszuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük