Epres fogások minden mennyiségben: 7 szuper recept az eperszezonra
Ha te is repesve várod az eperszezont, akkor mutatunk 7 szuper receptet, amelyek jó, ha a tarsolyodban vannak: leves, főétel és desszert is szerepel köztük.
Ha nincs időd vagy kedved lekvárt főzni, ez a kompót akkor is belefér, mindössze fél órát kell rászánnod, és ugyanúgy megkoronázhatsz vele bármilyen sütit. Nagyon jól mutat amerikai palacsinta tetején, joghurtba keverve vagy fagyira kanalazva.
Összvissz három hozzávalóra lesz szükséged ehhez a kompóthoz: eperre, cukorra és citromra. Egy viszonylag hígabb, szószosabb végeredményt fogsz kapni, de ha sűrűbb kompótra vágysz, az sem akadály: az alább megadott mennyiséghez 1 tk. keményítőre és 2 ek. vízre lesz szükséged, ezeket keverd össze, majd a főzés utolsó percében add az eperhez. Szépen besűríti, de az ízén mit sem változtat.
A kész kompót a hűtőben, légmentesen lezárva 1 hétig áll el, de ha hosszabb időre tennéd el, forrón töltsd üvegbe, tegyél a tetejére egy kevés tartósítószert, majd száraz dunsztban hagyd kihűlni.
Az epreket tisztítsuk meg, majd vágjuk őket félbe vagy negyedekbe a nagyságuktól függően.
Tegyünk minden hozzávalót egy kis lábasba, majd a tűzhelyre.
Közepes lángon főzzük, míg a cukor elolvad és az eper levet ereszt. Ekkor vegyük kisebbre a lángot, és még kb. 10 percig főzzük gyöngyözve.
Vegyük le a tűzről, majd öntsük egy 5 decis befőttesüvegbe. Várjuk meg, míg kihűl, majd a hűtőben tároljuk. Légmentesen lezárva 1-1,5 hétig áll el.
Fotók: Getty Images