Őszi fahéjas almatorta: kevert tészta az alapja
Ez az almatorta hihetetlenül egyszerűen készül, a végeredmény pedig a legszaftosabb, legalmásabb és legfahéjasabb őszi desszert!
Ne becsüld alá az egyszerű kevert tésztás sütiket: amilyen gyorsan készülnek, éppen akkora meglepetést tudnak okozni. Így van ez ennél a fahéjas-almás változatnál is, amely annyira szaftos és illatos, hogy képtelenség neki ellenállni.
A sok alma mellett almaszósz is kerül a tésztába: többek között ez felel azért, hogy a desszert ne száradjon ki sütés közben. Ugyanakkor az almaszósznak köszönhető az is, hogy tojás nélkül is elkészíthető a süti. A legtöbb gyümölcspüréhez hasonlóan ugyanis az alma is sok pektint tartalmaz, így akárcsak a tojás, ő is szépen összefogja a tésztát.
Ez a jelenség figyelhető meg a banánkenyér esetében is. Ha pedig további tojáspótló alternatívák is érdekelnek, akkor ebben a cikkben olvashatsz róluk részletesebben. A lent megadott hozzávalókhoz egy 22 cm-es kapcsos sütőforma szükséges.
Fahéjas almatorta
Hozzávalók 12 szelethez
- 250 g finomliszt
- 1 tk sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 0.5 tk só
- 100 g cukor
- 1 tk fahéj
- 120 ml növényi ital (kókusz, zab, mandula)
- 150 g cukormentes almaszósz
- 100 ml olaj
- 2 ek citromlé
- 1 tk vaníliakivonat
- 500 g piros alma meghámozva, felkockázva
Elkészítés:
Egy nagyobb tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a cukrot és a fahéjat.
Egy kisebb edényben keverjük össze a nedves hozzávalókat: a növényi italt, az almaszószt, az olajat, a citromlevet és a vaníliakivonatot, majd adjuk a lisztes keverékhez. Egységesítsük a masszát, majd öntsük sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába.
Szórjuk a tetejére a feldarabolt almát, és nyomkodjuk bele őket a tésztába. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 50 perc alatt süssük aranybarnára. Tűpróbával ellenőrizzük.
Szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni. Fahéjas porcukorszórással fogyasszuk.
Tipp: az almákat nem kötelező meghámozni, ebben az esetben színesebb lesz a desszertünk.
-
2023-11-17 08:32:02
-
2023-11-15 08:32:02
-
2023-11-11 10:16:02
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!