Őszi fahéjas almatorta: kevert tészta az alapja

Fahejas-almatorta-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez az almatorta hihetetlenül egyszerűen készül, a végeredmény pedig a legszaftosabb, legalmásabb és legfahéjasabb őszi desszert!

Ne becsüld alá az egyszerű kevert tésztás sütiket: amilyen gyorsan készülnek, éppen akkora meglepetést tudnak okozni. Így van ez ennél a fahéjas-almás változatnál is, amely annyira szaftos és illatos, hogy képtelenség neki ellenállni.

A sok alma mellett almaszósz is kerül a tésztába: többek között ez felel azért, hogy a desszert ne száradjon ki sütés közben. Ugyanakkor az almaszósznak köszönhető az is, hogy tojás nélkül is elkészíthető a süti. A legtöbb gyümölcspüréhez hasonlóan ugyanis az alma is sok pektint tartalmaz, így akárcsak a tojás, ő is szépen összefogja a tésztát.

Ez a jelenség figyelhető meg a banánkenyér esetében is. Ha pedig további tojáspótló alternatívák is érdekelnek, akkor ebben a cikkben olvashatsz róluk részletesebben. A lent megadott hozzávalókhoz egy 22 cm-es kapcsos sütőforma szükséges.

Fahéjas almatorta

Fahejas-almatorta

Hozzávalók 12 szelethez

  • 250 g finomliszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 0.5 tk
  • 100 g cukor
  • 1 tk fahéj
  • 120 ml növényi ital (kókusz, zab, mandula)
  • 150 g cukormentes almaszósz
  • 100 ml olaj
  • 2 ek citromlé
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 500 g piros alma meghámozva, felkockázva
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagyobb tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a cukrot és a fahéjat.

Egy kisebb edényben keverjük össze a nedves hozzávalókat: a növényi italt, az almaszószt, az olajat, a citromlevet és a vaníliakivonatot, majd adjuk a lisztes keverékhez. Egységesítsük a masszát, majd öntsük sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába. 

Szórjuk a tetejére a feldarabolt almát, és nyomkodjuk bele őket a tésztába. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 50 perc alatt süssük aranybarnára. Tűpróbával ellenőrizzük.

Szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni. Fahéjas porcukorszórással fogyasszuk.

Tipp: az almákat nem kötelező meghámozni, ebben az esetben színesebb lesz a desszertünk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük