A tojásos, a kolbászos vagy a padlizsános a legjobb? 8 lecsó a világ minden tájáról
Ha nyár, akkor lecsó. Ezzel a világ minden táján hasonlóan vannak. Neked melyik változat ízlik a legjobban?
Ez a fehérbabos shakshuka tökéletes alternatíva a klasszikus változat helyett abban az esetben, ha növényi étrenden vagy, esetleg nem eszel tojást. A benne lévő fehérbabnak és tofunak köszönhetően ugyanis tele van fehérjével, így garantáltan nem fogod hiányolni belőle a tojást.
A gazdag fűszerezésnek köszönhetően annyira aromás, hogy még bőven az elfogyasztása után is érezni fogod a szádban az ízeket. Ez hozzátartozik az ízélményhez, így a hosszú hozzávalólista ellenére se sajnáld ki belőle az ízesítőket: mind kellenek az összetett ízvilághoz.
Egy mélyebb serpenyőt hevítsünk fel az olívaolajjal, majd 3-4 percig dinszteljük benne a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát, együtt is pirítsuk 1 percig, majd mehet bele a kaliforniai paprika is 2-3 percre.
Keverjük bele a chilipelyhet, a pirospaprikát és a fűszerköményt, adjuk hozzá a konzerves paradicsomot, a paradicsompürét, a barna cukrot, a sót, a borsot és a babérlevelet, és közepes hőfokon, fedő alatt rotyogtassuk 20-25 percig, vagy amíg a paradicsomos szósz egészen besűrűsödik.
Közben csepegtessük le a tofut, és nyomkodjuk ki belőle a felesleges nedvességet. Tegyük aprítógépbe, adjuk hozzá a sörélesztőt, a fekete Himalája-sót, és dolgozzuk darabosra (ne pürésítsük le teljesen, a cél egy rögösebb ricottaállag).
Adjuk a tofut és a leszűrt fehérbabot a paradicsomos alaphoz, óvatosan keverjük össze, és forraljuk össze 4-5 perc alatt.
Vegyük le a tűzről, keverjük bele a koriandert és a mentát, és friss kenyérrel fogyasszuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors