Ellenállhatatlan házi túrós rétes: így biztosan nem szakad a tészta
A házi rétes készítése időt és türelmet igényel, melós feladat, de megéri megsütni, mert sokkal finomabb, mint a bolti verzió.
A banitsa Bulgáriában és a Balkánon népszerű sós rétes, amelyet feta sajttal töltenek, majd ropogósra sütnek. Ha kész réteslapokkal dolgozol, nem lesz nehéz dolgod, gyerekjáték az elkészítése. Ez a szuper recept a Nomad Paradise oldalán jött velem szembe, majd leteszteltem, egyszerűen tökéletes.
Habár feta a töltelék, ne aggódj, nem lesz száraz, ugyanis a sajtot joghurttal és tojással kell összekeverni, a lapokra vaj is kerül, majd az egészet tejjel kell nyakon önteni. Ahogy összesül, szépen összeáll, szeletelhető lesz.
Ha feldobnád a klasszikus receptet, párolt, alaposan kinyomkodott spenótot is keverhetsz a töltelékbe.
Az olajat, 3 tojást, a szódabikarbónát és a joghurtot keverjük össze egy tálban. A fetát morzsoljuk bele ebbe a keverékbe, keverjük vele össze.
A réteslapokat terítsük ki, oszlassuk el rajtuk a fetás tölteléket és az összekockázott vajat úgy, hogy minden lapra azonos mennyiség jusson.
A rövidebb oldaluktól kezdve tekerjük fel a lapokat.
Egy kerek torta- vagy piteformát vajazzunk ki vagy béleljük ki sütőpapírral, majd tegyük bele a betöltött tekercseket spirál alakban. Tegyük bele mind a 6 tekercset, míg ki nem töltik teljesen a formát, egy csigát nem kapunk.
A tekercsek tetejét szurkáljuk meg villával.
A maradék tojást és a tejet keverjük össze, majd öntsük a tészta tetejére.
Tegyük a tekercset 180 fokos sütőbe kb. 50 percre, vagy míg aranybarna nem lesz a teteje.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu