Ünnepi Hasselback-burgonya füstös szószban: ropogósra pirul

Hasselback-burgonya-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a mutatós burgonya sütőben pirul ropogósra, a gazdag szósznak köszönhetően pedig akár önmagában is megállja a helyét.

A krumplis köreteknek és főételeknek az a szépsége, hogy viszonylag kevés munkával tartalmas, és ha pici türelmed is van hozzá, akkor mutatós fogások kerülhetnek az asztalra. Az egyszerű zöldség az ünnepi időszakban is nagy népszerűségnek örvend, hiszen sokféle módon variálható, így több nap után sem válik unalmassá.

Ha valami újdonsággal rukkolnál elő a családi vacsorára, akkor készítsd el Hasselback módra. A hangzatos név látványos külsővel társul, az elkészítése azonban nem igényel komolyabb konyhai tudást. Mindössze két fakanálra és egy éles késre van szükség az előkészítéshez, és már indulhat is a móka!

Füstös Hasselback-burgonya

Hasselback-burgonya

Hozzávalók 4 személyre

A Hasselback-burgonyához:

  • 1 kg burgonya (közepes darabok)
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 tk
  • 0.5 tk bors
  • 5 gerezd fokhagyma félbevágva
  • 3 szál rozmaring

A füstös szószhoz:

  • 150 g füstölt tofu
  • 2 ek sörélesztőpehely
  • 1 tk fokhagyma-granulátum
  • 1 tk
  • 0.25 tk bors
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 ek tahini
  • 1 ek citromlé
  • 120 ml kókuszjoghurt
  • 3 ek víz (vagy szükség szerint)
Recept idők

Elkészítés:

A krumplikat alaposan mossuk meg és töröljük szárazra. Helyezzük őket egyenként két fakanál nyele közé, és egy éles késsel vágjuk őket vékony szeletekre. Vigyázzunk, hogy közben a krumplik egyben maradjanak.

Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, dörzsöljük be olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd tegyük közéjük a fokhagymát és a rozmaringszálakat. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 40-45 perc alatt süssük ropogósra.

Közben készítsük el a szószt. Tegyünk minden hozzávalót aprítógépbe, és dolgozzuk krémesre. Vízből tetszés szerint használjunk: indítsunk 3-4 evőkanállal, és ha hígítani szeretnénk, akkor adjunk a szószhoz még néhányat.

Az elkészült krumplikat szedjük tányérokra, és a füstölt tofus szósszal meglocsolva fogyasszuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük