Álompuha, fűszeres krumplipogácsa: maradékmentőnek is tökéletes
Ez a recept szuper egyszerű, mégis nagyon finom, és még maradékmentőnek sem rossz: a végeredmény pedig egy lágy krumplipogácsa, amely az utolsó morzsáig elfogy majd.
Ha szereted a nem hétköznapi, de egyszerűen készülő krumplis köreteket, de a tócsninál picivel többre vágysz, akkor készítsd el ezt a sok fűszerrel készülő krumplipogácsát. Szuper választás, ha érdekesebb köretnek szánod, de egy krémes mártogatós mellett is aranyat ér.
A recept pozitívuma, hogy nem tartalmaz semmilyen tejterméket: a felhasznált sörélesztőpehely felel a pogácsák sajtos ízéért – ezt a hozzávalót bátran használd sajtmentes ételekhez is, nemcsak sajtra hasonlító íze, de magas B-vitamin-, cink- és szeléntartalma miatt is.
Fűszeres krumplipogácsa
Hozzávalók 8 darabhoz
- 500 g krumpli (vagy maradék héjában főtt burgonya)
- 2 ek olívaolaj + kevés a sütéshez
- 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 2 púpozott ek liszt
- 3 ek sörélesztőpehely
- 1 csapott tk só
- 1 csipet bors
- 1 csokor petrezselyem apróra vágva
- 2 ek zsemlemorzsa
Elkészítés:
A krumplit mossuk meg, és enyhén sós vízben, héjában főzzük puhára. Hagyjuk kihűlni, majd hámozzuk meg, és krumplinyomón passzírozzuk át.
Egy közepes edényben hevítsük fel az olívaolajat, és dinszteljük benne üvegesre a fokhagymát. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a krumplit, a lisztet, a sörélesztőpelyhet, a sót, a borsot és a petrezselymet, és alaposan dolgozzuk össze.
Formázzunk a masszából 7-8 pogácsát, és forgassuk zsemlemorzsába. Hevítsünk kevés olajat egy tapadásmentes serpenyőben, és közepes hőfokon, oldalanként 3-5 perc alatt süssük ropogós aranybarnára a pogácsákat. Ha nagyon gyorsan elkezdenek megbarnulni, akkor vegyük alacsonyabbra a hőfokot.
-
2024-03-21 09:36:01
-
2024-03-05 10:16:01
-
2024-03-04 08:52:01
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!