Sült csirkecomb gombával és krumplival körítve: a munka nagy részét a sütő végzi
Egyszerűen elkészíthető a fenséges tepsis lakoma, melyben a pirosra sült csirkecomb a körettel együtt kerül ki a sütőből.
A sült csirkecomb igazi kényelmi recept, mely egyszerűsége ellenére pompás étel. A csirkecombot érdemes izgalmasabb receptek szerint is elkészíteni, ilyen a töltött változat vagy ez a tejszínes, melyben gomba is helyet kap.
A vöröshagyma mellé érdemes pórét is használni, valamint a gombát bátran keverd, fele csiperke és fele laska remek párost alkot. Ha lehet, friss fűszernövényt használj szárított helyett. A különlegesebb hatás kedvéért szárított paradicsommal is feldobhatod, a húsimádók pedig füstölt szalonnán is piríthatják a hagymát.
A csirkecombokat tisztítsuk meg.
A lisztet mérjük tányérba, majd adjuk hozzá a sót, borsot, fokhagyma-granulátumot és a Cayenne-borsot. Ebbe a keverékbe forgassuk bele a combokat.
Egy magas falú serpenyőben hevítsünk egy kevés olajat, majd helyezzük bele a combokat, és mindkét oldalukon süssük 8-12 percig, míg kívülről szépen megpirul, ezután vegyük ki és tegyük félre. Belül még nem kell teljesen átsülnie.
A hagymát tisztítsuk meg, majd vágjuk finomra, és abban a serpenyőben, amelyben a hús pirult, dinszteljük üvegesre. (Ha szükséges, kevés zsiradékot adjunk hozzá.)
A megtisztított gombát vágjuk fel tetszés szerint, majd keverjük a hagymához és pirítsuk 10-15 percig, közben sóval, borssal és kakukkfűvel fűszerezzük. Ezután öntsük alá a fehérbort, majd 5 perc után a tejszínt, és főzzük forrásig.
A gombaszószt öntsük jénaiba vagy másmilyen magas falú hőálló edénybe. Ebbe a szószba helyezzük bele a félretett combokat, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 25-35 percre, míg a hús szép piros színűre sül. (Félidőnél fordítsunk, és a húst locsoljuk meg a tejszínes szósszal.)
Az elkészült ételt rizzsel vagy tésztával kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu