Klasszikus gombapörkölt: a sűrű szaftot csak szeretni lehet

Gombaporkolt-gombapaprikas-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Pörkölt húsból és sokféle zöldségből is készülhet: most megmutatjuk a legszaftosabb gombás változatot.

A gombapörköltnek sok változata létezik. Van, amelyikbe csak hagyma és fűszerpaprika kerül, van, amelyiket friss paprika és paradicsom is kiegészíti, és mindemellé tejföl is megy. 

A fűszerezésben is vannak eltérések: a friss petrezselyem a legtöbb verziónál megtalálható, de akár kevés köményt és majoránnát is tehetsz bele, mert mindkettő jól áll a gombának.

Gombapörkölt

Gombaporkolt-gombapaprikas

Hozzávalók 4 személyre

  • 400 g penne vagy más száraztészta
  • 2 ek olaj
  • 2 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 db piros kaliforniai paprika feldarabolva
  • 700 g csiperke felszeletelve
  • 2 közepes paradicsom feldarabolva
  • 1.5 tk
  • 0.5 tk bors
  • 2 ek pirospaprika
  • 2 tk majoránna
  • 300 ml víz
  • 120 g kókuszjoghurt (vagy tejföl)
  • 1 púpozott tk kukoricakeményítő vagy liszt
  • 1 tk ecet
  • 1 csokor petrezselyem apróra vágva
Recept idők

Elkészítés:

Forraljunk enyhén sós vizet, majd főzzük ki benne a tésztát a csomagoláson szereplő leírás szerint. Szűrjük le, és tegyük félre.

A hagymát 2-3 perc alatt dinszteljük üvegesre az olajon, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és együtt is pirítsuk 1 percig. Adjuk hozzá a paprikát, a paradicsomot és a gombát, és időnként átkeverve, közepes hőfokon pirítsuk 4-5 percig.

Keverjük hozzá a sót, borsot, pirospaprikát, majoránnát, öntsük fel a vízzel, és fedő alatt rotyogtassuk 10 percig. Közben a keményítőt keverjük csomómentesre a joghurttal (vagy tejföllel), és keverjük az alaphoz. Főzzük további 1 percig, vagy amíg kissé besűrűsödik, majd keverjük bele az ecetet és a friss petrezselymet is, és vegyük le a tűzről.

Hagyjuk pihenni pár percig, hogy az ízek jól összeálljanak, majd a tésztával fogyasszuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük