Klasszikus gombapörkölt: a sűrű szaftot csak szeretni lehet
Pörkölt húsból és sokféle zöldségből is készülhet: most megmutatjuk a legszaftosabb gombás változatot.
A gombapörköltnek sok változata létezik. Van, amelyikbe csak hagyma és fűszerpaprika kerül, van, amelyiket friss paprika és paradicsom is kiegészíti, és mindemellé tejföl is megy.
A fűszerezésben is vannak eltérések: a friss petrezselyem a legtöbb verziónál megtalálható, de akár kevés köményt és majoránnát is tehetsz bele, mert mindkettő jól áll a gombának.
Gombapörkölt
Hozzávalók 4 személyre
- 400 g penne vagy más száraztészta
- 2 ek olaj
- 2 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 db piros kaliforniai paprika feldarabolva
- 700 g csiperke felszeletelve
- 2 közepes paradicsom feldarabolva
- 1.5 tk só
- 0.5 tk bors
- 2 ek pirospaprika
- 2 tk majoránna
- 300 ml víz
- 120 g kókuszjoghurt (vagy tejföl)
- 1 púpozott tk kukoricakeményítő vagy liszt
- 1 tk ecet
- 1 csokor petrezselyem apróra vágva
Elkészítés:
Forraljunk enyhén sós vizet, majd főzzük ki benne a tésztát a csomagoláson szereplő leírás szerint. Szűrjük le, és tegyük félre.
A hagymát 2-3 perc alatt dinszteljük üvegesre az olajon, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és együtt is pirítsuk 1 percig. Adjuk hozzá a paprikát, a paradicsomot és a gombát, és időnként átkeverve, közepes hőfokon pirítsuk 4-5 percig.
Keverjük hozzá a sót, borsot, pirospaprikát, majoránnát, öntsük fel a vízzel, és fedő alatt rotyogtassuk 10 percig. Közben a keményítőt keverjük csomómentesre a joghurttal (vagy tejföllel), és keverjük az alaphoz. Főzzük további 1 percig, vagy amíg kissé besűrűsödik, majd keverjük bele az ecetet és a friss petrezselymet is, és vegyük le a tűzről.
Hagyjuk pihenni pár percig, hogy az ízek jól összeálljanak, majd a tésztával fogyasszuk.
-
2024-02-09 07:32:01
-
2024-01-28 09:28:02
-
2024-01-15 07:52:01
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
Olvasd el ezt is!