Laktató görög rakott tészta rengeteg hússal: másnap is isteni

gorog-rakott-teszta-recept
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Nagyon tartalmas ez a görög rakottas, csak szeretni lehet, a húsos ragu önmagában is megér egy misét.

A görög lasagnénak is hívott pastitsio egy rakott étel, ahol darált hússal és besamellel sütik össze a tésztát. Utóbbiból érdemes valamilyen üregeset választani, lehet az makaróni, szarvacska vagy penne, így átjárják az ízek kívül, belül. 

Mivel egy időigényes ételről van szó, a ragut már érdemes előző este elkészíteni: a marhahúsos-paradicsomos alapot ugyanis lassú tűzön, 3 óráig kell főzni. Ha előző nap összedobod, másnap szinte gyerekjáték lesz a rakott tészta összeállítása.

A fogás megkoronázása a krémes besamelmártás, amely nem a megszokott módon készül, ugyanis tojás is kerül bele, így sűrűbb lesz, sütés után könnyedén szeletelhető.

Görög rakott tészta

gorog-rakott-teszta-recept2

Hozzávalók 12 szelethez

  • 1.3 kg darált marhahús
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • kevés olaj
  • 850 g passzírozott paradicsom
  • 1 tk fahéj
  • ízlés szerint só, bors
  • 500 g csőtészta
  • 250 g mozzarella
  • 4 db tojás
  • 170 g vaj
  • 120 g liszt
  • 1.3 l tej
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát hámozzuk meg, vágjuk finomra.

Forrósítsunk egy kevés olajat egy lábasban, dobjuk rá a hagymát. Enyhén sózzuk, majd dinszteljük, míg átlátszó nem lesz. Ekkor adjuk hozzá a darált húst, addig süssük, amíg már nem rózsaszín. Ekkor öntsük fel a passzírozott paradicsommal, sózzuk, borsozzuk, fahéjjal ízesítsük. Melegítsük forrásig, majd alacsony lángon, fedő alatt főzzük 3 órát. Tegyük félre hűlni.

Közben a mozzarellát reszeljük le.

A tésztát forrásban lévő, sós vízben főzzük al dentére. Szűrjük le, öbíltsük át hideg vízzel, majd ha már kihűlt, egy felvert tojással keverjük össze.

Készítsük el a besamelt: olvasszuk meg a vaj kétharmad részét, szórjuk rá a lisztet. Keverjük össze, főzzük 1-2 percig. Lassan csurgatva adjuk hozzá a tej nagy részét (fél bögrényi kivételével), közben folyamatosan kevergessük. Sózzuk, borsozzuk, főzzük addig, míg besűrűsödik. Vegyük le a tűzről.

A maradék három tojást keverjük össze a maradék tejjel. A tojásos keveréket kisebb adagokban keverjük a besamelhez, közben folyamatosan kevergessük, nehogy kicsapódjon.

Tegyük vissza a keveréket a tűzre, majd alacsony lángon, kevergetve főzzük, míg újra besűrűsödik. Hagyjuk picit hűlni.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Készítsünk elő egy nagy, 30x45 centis, magasabb falú tepsit, vékonyan olajozzuk ki, majd oszlassuk el benne a tojással kevert tésztát. Szórjuk rá a sajt egyharmad részét, majd kanalazzuk rá a húsos ragut, egyenletesen oszlassuk el. A húsos ragu tetejére szórjuk rá a sajt másik harmadát. A besamelt öntsük rá a húsos ragu tetejére, majd szórjuk rá a maradék sajtot.

A maradék vajat olvasszuk meg, majd locsoljuk a sajtra, így az szépen megpirul majd.

Toljuk az egészet a sütőbe 1 órára, míg a teteje szépen megpirul. Hagyjuk 10 percig hűlni, mielőtt szeletelnénk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon