Serpenyőben sült görög húsgombóc: jó fűszeres a masszája
A gusztusos húsgombóc készülhet nagyobb vagy kisebb méretben, a lényeg, hogy friss fűszernövények kerüljenek a darált húshoz, úgy lesz igazán ízletes.
A görög lasagnénak is hívott pastitsio egy rakott étel, ahol darált hússal és besamellel sütik össze a tésztát. Utóbbiból érdemes valamilyen üregeset választani, lehet az makaróni, szarvacska vagy penne, így átjárják az ízek kívül, belül.
Mivel egy időigényes ételről van szó, a ragut már érdemes előző este elkészíteni: a marhahúsos-paradicsomos alapot ugyanis lassú tűzön, 3 óráig kell főzni. Ha előző nap összedobod, másnap szinte gyerekjáték lesz a rakott tészta összeállítása.
A fogás megkoronázása a krémes besamelmártás, amely nem a megszokott módon készül, ugyanis tojás is kerül bele, így sűrűbb lesz, sütés után könnyedén szeletelhető.
A hagymát hámozzuk meg, vágjuk finomra.
Forrósítsunk egy kevés olajat egy lábasban, dobjuk rá a hagymát. Enyhén sózzuk, majd dinszteljük, míg átlátszó nem lesz. Ekkor adjuk hozzá a darált húst, addig süssük, amíg már nem rózsaszín. Ekkor öntsük fel a passzírozott paradicsommal, sózzuk, borsozzuk, fahéjjal ízesítsük. Melegítsük forrásig, majd alacsony lángon, fedő alatt főzzük 3 órát. Tegyük félre hűlni.
Közben a mozzarellát reszeljük le.
A tésztát forrásban lévő, sós vízben főzzük al dentére. Szűrjük le, öbíltsük át hideg vízzel, majd ha már kihűlt, egy felvert tojással keverjük össze.
Készítsük el a besamelt: olvasszuk meg a vaj kétharmad részét, szórjuk rá a lisztet. Keverjük össze, főzzük 1-2 percig. Lassan csurgatva adjuk hozzá a tej nagy részét (fél bögrényi kivételével), közben folyamatosan kevergessük. Sózzuk, borsozzuk, főzzük addig, míg besűrűsödik. Vegyük le a tűzről.
A maradék három tojást keverjük össze a maradék tejjel. A tojásos keveréket kisebb adagokban keverjük a besamelhez, közben folyamatosan kevergessük, nehogy kicsapódjon.
Tegyük vissza a keveréket a tűzre, majd alacsony lángon, kevergetve főzzük, míg újra besűrűsödik. Hagyjuk picit hűlni.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Készítsünk elő egy nagy, 30x45 centis, magasabb falú tepsit, vékonyan olajozzuk ki, majd oszlassuk el benne a tojással kevert tésztát. Szórjuk rá a sajt egyharmad részét, majd kanalazzuk rá a húsos ragut, egyenletesen oszlassuk el. A húsos ragu tetejére szórjuk rá a sajt másik harmadát. A besamelt öntsük rá a húsos ragu tetejére, majd szórjuk rá a maradék sajtot.
A maradék vajat olvasszuk meg, majd locsoljuk a sajtra, így az szépen megpirul majd.
Toljuk az egészet a sütőbe 1 órára, míg a teteje szépen megpirul. Hagyjuk 10 percig hűlni, mielőtt szeletelnénk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu