Hideg görögdinnyezselé 20 perc alatt: olasz recept szerint

gorogdinnye-zsele
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Minimalista és nagyon egyszerű a hűsítő olasz édesség, míg tart a nyár, mindenképp érdemes kipróbálni.

A görögdinnyezselé, avagy a gelo di melone egy szicíliai desszert, amely 3 hozzávalóból, szinte semmi munkával készül. Csak görögdinnyére, cukorra és keményítőre van szükség hozzá, utóbbi gondoskodik a sűrű, zselés állagáról. 

A recept alapját a görögdinnyelé képezi, méghozzá félliternyi, ezt nagyjából 600 gramm dinnyehús leturmixolásával kapod meg. Ha több lesz a lé, mérd ki belőle az 5 dl-t, különben nem lesz elég hozzá a keményítő, nem lesz sűrű, kanalazható az állaga. 

A dinnyezselét többféleképpen feldobhatod: van, ahol fahéjat, máshol vaníliát adnak hozzá, de sok receptben 1-2 ek. lime-lével vagy -héjjal teszik izgalmasabbá.

Görögdinnyezselé

gorogdinnye-zsele2

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 600 g görögdinnye (magozott, héj nélküli súlya)
  • 3 ek. cukor
  • 4 púpos ek. keményítő
Recept idők

Elkészítés:

A kimagozott, héjától megfosztott görögdinnyét turmxoljuk le. Az így kapott levet szűrjük át egy apró lyukú szitán. A léből 5 dl-re lesz szükségünk, mérjünk ki ennyit. Kóstoljuk meg a levet, mert a dinnye édességétől függően több/kevesebb cukorra is szükség lehet.

4 dl görögdinnyelevet és a cukrot tegyük egy kis lábasba, kezdjük el melegíteni. A maradék 1 dl görögdinnyelében keverjük el a keményítőt.

Mikor a dinnyelé elkezd gyöngyözni, folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a keményítős keveréket, majd addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. 

A keveréket osszuk szét 4 tálka/szilikonforma között. Ha kihűltek, tegyük őket a hűtőbe minimum 3 órára.

Fordítsuk ki őket a formákból, majd tejszínhabbal, esetleg csokichipssel kínáljuk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük