Vajpuha, ragacsos csirkecomb házi BBQ-szósszal: sütőben sül omlósra

bbq-comb
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Minimális munkával készíthetsz elképesztően szaftos és ízletes sült csirkecombot, amelynek a házi BBQ-szósz a lelke.

Ha vajpuha, szaftos combot szeretnél tálalni, ez a recept neked szól! Több praktika is hozzájárul az omlós húshoz, vegyük is sorra, mik ezek. 

Az első tipp a sóoldatban történő pihentetés. Ahogy a só behatol a húsba, fellazítja az izomrostokat, és az így keletkezett „résekben” eltárolja a nedvességet, így sokkal szaftosabb sültet tehetsz az asztalra. Fontos, hogy miután kivetted a húst az oldatból, alaposan itasd fel róla a nedvességet, különben nem lesz ropogós a bőre.

Nagyon fontos a jó száraz pác is: az intenzív ízű, karakteres fűszereket alaposan bele kell dörzsölni a húsba. Ha szép pirult csirkebőrre vágysz, egy kevés cukrot is keverj a pácba, amely szépen karamellizálódik a külsején.

A harmadik és legfontosabb dolog pedig a kenegetés, ebben az esetben házi BBQ-szósszal. Mindenképp érdemes otthon összedobni a mázat, sokkal ízletesebb lesz, mint bármilyen bolti társa.  

Házi BBQ-szószban sült csirkecomb

bbq-comb2

Hozzávalók 6 darabhoz

Oldat:

  • 7 dl víz
  • 1 ek
  • 1 ek barna cukor
  • 1 kis gerezd fokhagyma

Hús:

  • 6 db csirkecomb

Száraz pác:

  • 1 ek barna cukor
  • 1 tk füstölt paprika
  • 0.5 tk római kömény
  • 1 tk fokhagymapor
  • 0.5 tk
  • 0.25 tk bors

BBQ-szósz:

  • 240 g ketchup
  • 120 ml fehérborecet
  • 50 g barna cukor
  • 2 ek mustár
  • 2 ek Worcestershire-szósz
  • 1 tk fokhagymapor
  • ízlés szerint só, bors
  • ízlés szerint chilipehely
Recept idők

Elkészítés:

Keverjük össze az oldat hozzávalóit, majd tegyük bele a megtisztított combokat. Fedjük le, majd tegyük a hűtőbe 1 órára.

Készítsük el a BBQ-szószt: keverjünk össze minden hozzávalót egy tűzálló tálkában, majd melegítsük őket össze. Alacsony lángon, 6-8 percig főzzük, míg picit sűrűsödik. Vegyük le a tűzről.

A száraz pác hozzávalóit keverjük össze.

A combokat vegyük ki az oldatból, csöpögtessük le, itassuk fel róla a nedvességet egy papírtörlővel. Alaposan dörzsöljük be a száraz páccal.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

Rakjuk a combokat a tepsibe, majd toljuk a sütőbe 20 percre.

A combokat húzzuk ki a sütőből, és vegyük feljebb a hőt 220 fokra. Kenjük le őket bőségesen a BBQ-szósszal, majd toljuk vissza 10 percre. Ekkor vegyük ki, ismét kenjük le, és tegyük vissza még 10 percre. Nézzünk rá, ha még nem megy bele könnyen a villa, még visszatehetjük 10 percre. 

Rögtön kínáljuk.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük