Házi meggylekvár mákkal bolondítva: ilyen finomat még nem ettél

Házi meggylekvár mákkal cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A házi készítésű meggylekvár mákkal keverve készül, így igazán különleges zamatban élvezhető a finomság.

Ha lekvárt főznél, érdemes kicsit vagányabb ízkombinációkat kipróbálni. Az almának a fahéj vagy a gyömbér a párja, az epernek a bazsalikom vagy az ibolya, a meggyet pedig rummal vagy mákkal érdemes házasítani. Az így készült lekvár ellenállhatatlan, remekül illik süteményekbe, de egyszerűen joghurtra vagy fagyira csorgatva is mennyei.

A házi lekvár készítésénél a lekvárzselésítő kihagyhatatlan: mivel sokkal kevesebb ideig főnek a gyümölcsök, a vitamin-, ásványianyag-tartalmuk is jobban megmarad. A lekvár állagát érdemes ízlés szerint alakítani, botmixerrel teljesen simára is lehet turmixolni, ha úgy tetszik. Ha pedig nem kapsz meggyet, cseresznyével is működik a recept, vagy fele-fele arányban. 

Házi meggylekvár mákkal

Házi meggylekvár mákkal ct

Hozzávalók 3.5 decihez

  • 1 kg meggy
  • 1 csomag lekvárzselésítő
  • 35 dkg cukor
  • 3 evőkanál egész mák
Recept idők

Elkészítés:

A meggyet mossuk meg és magozzuk ki. A kétharmadát turmixoljuk le, majd forgassuk egybe az egész szemekkel, a zselésítővel, cukorral és a mákkal. Ezután alacsony láng felett forraljuk fel, majd forrás után főzzük még 5 percig.  

A lekvárt töltsük tiszta üvegbe, zárjuk rá a tetejét, utána állítsuk a fejére az üveget 5-8 percre.

A lekvárokat száraz dunsztban hagyjuk kihűlni, majd sötét, hűvös helyen tároljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük