Házi pizza öntöttvas serpenyőben: aranybarnára sül a ropogós tészta

Nyomtatás
Hazi-pizza-ontottvas-serpenyoben-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha a vékony tésztás olaszos helyett a vastagabb pizzák rajongója vagy, akkor ennek a receptnek nagyon fogsz örülni: öntöttvas serpenyőben sül ropogósra.

Az öntöttvas serpenyőkről és edényekről régóta ódákat zengek, hiszen annyira sokoldalú konyhai eszközök, hogy minden háztartásban ott lenne a helyük. A raguktól kezdve a házi kenyéren át a kukoricakenyérig rengeteg étel elkészíthető bennük, sőt még a pizza is isteni lesz.

Ráadásul, ha a vastagabb tésztás pizzákért rajongsz, ez az eszköz akkor is szuper választás, mert az optimális hőelosztása révén anélkül sül benne ropogósra a tészta, hogy bárhol is megégne. Ebben a receptben egy csupa növényi alapanyagokból készülő változatot hoztam, de a vegán alternatívák helyett bátran használhatsz feltétként sajtot vagy húsféléket is. 

Házi pizza öntöttvas serpenyőben

Hazi-pizza-ontottvas-serpenyoben

Hozzávalók 1 darabhoz

  • 400 g pizzatészta a leírás szerint
  • 1 ek olívaolaj
  • 100 ml paradicsomszósz a leírás szerint
  • 0.5 fej lila hagyma felszeletelve
  • 120 g növényi mozzarella reszelve
  • 100 g aszalt paradicsom feldarabolva
  • 1 csipet szárított chilipehely (opcionális)
  • 50 g fekete olajbogyó
  • friss bazsalikom
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük elő a pizzatésztát az ebben a receptben leírtak szerint.

Készítsük el a paradicsomszószt is az ebben a receptben leírtak szerint.

Hevítsük elő a sütőt 220 fokra.

Kézzel nyújtsuk korong formájúra a pizzatésztát, és helyezzük bele egy 25 cm-es száraz öntöttvas serpenyőbe. Szurkáljuk meg a tésztát egy villával, majd hevítsük a serpenyőt a tűzhelyen 2 percig közepes hőfokon: ez segít abban, hogy extra ropogós legyen az alja.

Vegyük le a tűzről, kenjük meg az olívaolajjal, locsoljuk rá a paradicsomszószt, szórjuk meg hagymakarikákkal, a mozzarellával, az aszalt paradicsommal, az olajbogyóval és a chilipehellyel. 

Tegyük 12-15 percre a sütőbe. Akkor van készen, ha a tészta aranybarna és teljesen átsült. Végül tépkedjünk rá néhány bazsalikomlevelet, és locsoljuk meg kevés olívaolajjal.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon